Filharmonija u žalosti: Muk zbog preranog odlaska Ivana Tasovca /foto/

© Sputnik / Maša RadovićKnjiga žalosti povodom smrti Ivana Tasovca u Beogradskoj filharmoniji
Knjiga žalosti povodom smrti Ivana Tasovca u Beogradskoj filharmoniji - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Povodom iznenadne smrti dugogodišnjeg direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca, u ovoj instituciji otvorena je knjiga žalosti, u koju će imati prilike da se upišu kolege, prijatelji i poštovaoci Tasovčevog lika i dela.

Tuga u zgradi Filharmonije

Jutro u zgradi Filharmonije počelo je kao i svako drugo – probom orkestra. Ali ovog puta sa velikim bolom i suzama u očima članova ansambla zbog gubitka svog direktora i kolege Ivana Tasovca.
© Sputnik / Maša RadovićKnjiga žalosti povodom smrti Ivana Tasovca u Beogradskoj filharmoniji
Knjiga žalosti povodom smrti Ivana Tasovca u Beogradskoj filharmoniji - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Knjiga žalosti povodom smrti Ivana Tasovca u Beogradskoj filharmoniji
Kako stoji u zvaničnom saopštenju ove institucije, gnušajući se forme, vaspitano neposlušan i istančano bezobrazan do krajnjih granica, Tasovac je zadao takt koji su zajednički sledili više od dvadeset godina i ostvarili mnoge snove - u inat svima i uprkos svemu. Upravo je to i bio razlog da se redovna proba održi bez obzira na novonastale okolnosti.
U predvorju zgrade na Studentskom trgu otvorena je knjiga žalosti.

Slobodan Nakarada: Izgubio sam najbližeg prijatelja

Slobodan Nakarada, nekadašnji v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti čije je renoviranje započeto u vreme Tasovčevog ministarskog mandata, za Sputnjik je izjavio da je Tasovac bio jedan od njegovih najbližih drugova.
© Tanjug / ZORAN ZESTICMinistar kulture i informisanja Ivan Tasovac
Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac
„Muzej savremene umetnosti nikada ne bi bio završen da nije bilo Ivana Tasovca i njegove energije, pomoći i razumevanja za sve poteškoće koje su postojale. Veoma je važno naglasiti da postoji nekoliko institucija u Srbiji koje su od evropskog značaja čak i svetskog, a mislim da je Beogradska filharmonija odavno, sa Ivanom Tasovcem, postigla sve ono što nijedna druga institucija u Srbiji nije. Posle gubitka Ivana Tasovca nama ostaje da ono što je on zacrtao – a to je da Beogradska filharmonija dobije svoju kuću - i ostvarimo. To mu dugujemo“, podseća Nakarada.
Sagovornik Sputnjika vidno potresen smrću svoga prijatelja ističe da je Tasovac bio čovek koga nije bilo moguće ne doživeti kao genijalca:
„Bio je neverovatno obrazovan. Bio je neverovatan drug, a znam da je bio i neverovatan roditelj. Mislim da Tasu teško ko može da opiše pošto je bio tako svestran, a sve što je radio radio je na svoj specifičan način. Na takav način da su ga cenile sve institucije bliske Beogradskoj filharmoniji, svi ljudi koji se bave kulturom. Izgubili smo velikog čoveka. Srpska kultura je izgubila mnogo“.
Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Ako ne umete da sanjate bolje da se ne bavite nijednim poslom, govorio je Ivan Tasovac
Ivan Tasovac - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
DRUŠTVO
Preminuo Ivan Tasovac
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala