Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eskobar: Potez Prištine iznenadio Ameriku, moguće je da SAD imenuju izaslanika za dijalog

© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je srećan što su se smirile tenzije između Beograda i Prištine i što su obe strane pristale na rešenje za situaciju na severu Kosova i Metohije.
On je na audio konferenciji u Briselu rekao da su SAD dale Prištini za pravo da sprovede reciprocitet prema Srbiji, ali da je dodao da najnoviji potez Prištine u vezi sa registarskim tablicama za njih bio iznenađujući.
Eskobar izjavio je da ne isključuje mogućnost da SAD imenuju izaslanika za dijalog, što je u administraciji bivšeg predsednika Donalda Trampa bio Ričard Grenel, i dodao da ostaje da se vidi da li će do toga doći.
"U međuvremenu ja ću raditi kao predstavnik Stejt departmenta u regionu što smatram da je veoma ozbiljno i biću aktivan i otvoren za pronalaženje bilateralnih rešenja u koordinaciji sa EU", rekao je Eskobar
Zadovoljan sam sporazumom dve strane u Briselu koje su se obavezale da se nađe rešenje za situaciju na Severu Kosova, rekao je Eskobar.
"Imamo još dug put u dijalogu. Podržavamo Lajčaka i njegov tim za pronalaženje konstruktivnih rešenja. Sa našim partnerima u EU možemo da pomognemo da se reše problemi zaostali još iz 90-ih godina", rekao je Eskobar.
Eskobar je dodao i da eskalacija oko prelaza ne pomaže, kao i da je u bliskim kontaktima sa obe strane kako bi se izbegle takve situacije, preneo je Tanjug.
On je za „Blic“ rekao da je ohrabrio partnere iz EU da upute jaču poruku da su zemlje Zapadnog Balkana željene i potrebne Uniji i naglasio da će nastaviti da prenosi tu poruku .
Izrazio je nadu da će obe strane uvideti da su već integrisane i da će učiniti napredak da završe tu integraciju.
„Verujem da postoji jak dogovor da zemlje Zapadnog Balkana treba da budu deo EU"“, rekao je Eskobar komentarišući tvrdnje da EU okreće leđa Zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju.
On je naglasio da su zemlje Zapadnog Balkana evropske.
„Kulturom, istorijski i ekonomijom pripadaju Evropi. Najveći broj ljudi iz regiona iz dijaspore je u Evropi, njihove ekonomije su usko povezane sa Evropom“, rekao je Eskobar.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
SRBIJA
Kurti: Počinje nova epoha, Rosu će biti spremna za intervenciju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
SRBIJA
Vučić: Rosu se povlači sa Jarinja i Brnjaka /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala