- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan o susretu s Putinom: Spremamo mapu puta za trajno rešenje problema Idliba

© POOL / Uđi u bazu fotografija„Odnosi Rusije i Turske se pozitivno razvijaju“: Počeo sastanak Putina i Erdogana u Sočiju
„Odnosi Rusije i Turske se pozitivno razvijaju“: Počeo sastanak Putina i Erdogana u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je tokom susreta sa ruskim liderom Vladimirom Putinom razgovarao o „trajnom i održivom rešenju“ pitanja sirijskog Idliba. Najavio je mogućnost saradnje s Rusijom u izgradnji nuklearki, ali i i vojnoj oblasti.
„Imali smo iskren i plodotvoran razgovor. Razgovarali smo o tome da je došlo vreme za trajno i održivo rešenje u Siriji, pre svega u Idlibu. Formulisaćemo mapu puta. Šefovi diplomatija dve zemlje i ministri odbrane će raditi na tome“, rekao je Erdogan turskim novinarima u avionu na povratku iz Sočija.
Kako je rekao, sa ruskim liderom je razgovarao i o mogućem učešću Rusije u izgradnji još dve nuklearke.
„Imamo cilj da izgradimo tri nuklearke. Pitao sam Putina da li preostale dve možemo da izgradimo zajedno. Tada ćemo, uz nuklearku ‘Akuju’, imati tri nuklearne elektrane. On je dogovorio: ‘Hajde da se pozabavimo tim pitanjem’ “ , rekao je turski predsednik.
Erdogan je rekao i da postoji mogućnost za saradnju s Rusijom po pitanju vojnih aviona, motora za te avione, vojnih brodova i podmornica.
„Proces nabavke PVO sistema S-400 se nastavlja. Takođe smo razmotrili kako možemo da unapredimo saradnju. Na primer, šta možemo da uradimo na planu proizvodnje vojnih aviona i motora za njih. Možemo da sarađujemo i u izgradnju brodova, pa i podmornica. Nadam se da ćemo i tu preduzeti zajedničke korake“, rekao je Erdogan, preneo je TV kanal NTV.
Jedna od tema bila je i saradnja u kosmičkoj sferi, dodao je predsednik Turske.
Pozvao je Putina da uskoro dođe u uzvratnu posetu Turskoj.
„Njegova reakcija je bila pozitivna. Predložio sam i da se do kraja ove godine u Turskoj održi sastanak rusko-turskog Saveta za saradnju na najvišem nivou. I na to je pozitivno reagovao“, zaključio je turski predsednik.
Razgovori predsednika Rusije i Turske održani su u sredu u Sočiju. Šefovi država razgovarali su o aktuelnim bilateralnim pitanjima, kao i o situaciji u regionima od obostranog interesa za dve zemlje: Siriji, Libiji, Avganistanu i Nagorno-Karabahu.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
RUSIJA
Putin posavetovao Erdogana da primi rusku vakcinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala