- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zašto mačke vole da posmatraju okolinu sa visine?

© Sputnik / Artur Lebedev / Uđi u bazu fotografijaMačka ispod mimoze u Sočiju
Mačka ispod mimoze u Sočiju  - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Ukoliko ste zatekli svoju mačku na frižideru ili najvišoj polici u kući, sigurno ste se zapitali – šta ona gore radi i zašto voli da posmatra sa visine?
Budući da postoji čitav niz čudnih oblika mačijeg ponašanja koja nije lako objasniti, i njena ljubav prema visokim pozicijama deo je tog korpusa. Pa opet iako deluje vrlo čudno, ispostavlja se da je to što vaša mačka voli uzvišena mesta poprilično uobičajeno ponašanje.
Zašto se mačke opredeljuju za uzvišena mesta?
Odgovor je veoma jednostavan: one imaju instinktivnu potrebu da svet posmatraju sa uzvišenog mesta jer su pre svega predatori koji na ovaj način lakše mogu da uoče svoj plen, ali i da bi izbegle da same postanu plen većim grabljivicama.
Viša pozicija mačkama obezbeđuje dve po nju najbitnije stvari – lakši način da uoči plen i zaštitu od potencijalnih napadača.
Preci naših pripitomljenih mačaka su grane i lišće drveća smatrali svojom najboljom kamuflažom od opasnosti i pri lovu.
I mada većina domaćih mačaka ne lovi hranu, osim ako se povremeno poigra sa nekom pticom ili zalutalim mišem, njihova sklonost ka penjanju na velike visine je duboko ukorenjena u njihovoj biološkoj i evolucijskoj strukturi.
Takođe, ako u kući imate pored mačke i neke druge ljubimce, poput pasa, mačka će uvek birati uzvišeno mesto za svoj odmor na kom će biti sigurna.
U domaćinstvima u kojima boravi više odraslih mačaka, izležavanje na najvišim tačkama zapravo prestavlja statusni simbol. Mačka sa „najboljom“ odnosno najvišom pozicijom smatra se dominantnom.
U tom je pogledu važno da u kući imate više uzvišenih pozicija kako bi izbegli sukobe među njima.
Osim što imaju instinktivnu želju za penjanjem, mačke vole vertikalne penjalice jer im daju mentalnu i fizičku stimulaciju.
Ako ste vlasnik mačke, onda sigurno znate koliko u trenucima dosade ona može da bude nestašna i destruktivna.
Važno je da znate da se hijerarhija u mačijem društvu određuje vertikalnim položajem i visinom. Ona može biti fleksibilna ali je važan deo mačijeg društva, preneo je DDL. Sami, vrlo lako možete da kreirate mačije drvce ili postavite niz polica na zidu različitih visina.
Mačke žive u bliskoj vezi sa ljudima najmanje 9.500 godina. - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Zašto su mačke dobre za ljudsko zdravlje
Mačka se umiva - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2020
Misterija mačjeg jezika: Naučnici otkrili šta se zaista dešava kada se mačka liže
Bela mačka - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2020
Šta nam mačke poručuju: Napravljena aplikacija koja prevodi mačji „jezik“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala