- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Uništava telekomunikacione sisteme za samo 10 sekundi: Šta će sve moći novo kinesko moćno oružje

© AP Photo / Ng Han GuanKineska raketa DF-21D
Kineska raketa DF-21D - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Kineski naučnici planiraju da razviju hipersonično oružje koje bi, po dostizanju cilja, oslobodilo intenzivan elektromagnetni impuls (EMP) koji bi bio u stanju da isključi komunikacionu i energetsku infrastrukturu.
Reč je o razvoju hipersonične krstareće rakete dometa 3.000 kilometara, koja može da leti šest puta brže od brzine zvuka. Tom brzinom projektil bi stigao do cilja za samo 25 minuta.
Uz to, kineski naučnici žele da ovo novo oružje učine manje vidljivim radaru.

„Detonacija projektila iznad mete ne bi ugrozila živote ljudi, ali bi jaki elektromagnetni talasi izazvali spaljivanje ključnih elektronskih uređaja u krugu od dva kilometra“, ističe naučnik Sun Ženg sa Kineske akademije za lansirnu tehnologiju letelica u Pekingu.

Kako piše „Saut čajna morning post“, rane verzije elektromagnetnog oružja zahtevale su nuklearne bojeve glave za generisanje elektromagnetnog impulsa, a to je bio i njihov ograničavajući faktor, ali bi hipersonično EMP oružje koristilo hemijski eksploziv umesto nuklearne eksplozije.
Hemijska eksplozija bi sabila elektro-magnet poznat kao generator kompresije protoka i tako bi se iz energije udara proizveli kratki, ali izuzetno moćni udari mikrotalasa.
Ne-nuklearna EMP bomba obično je teška i nezgrapna jer mora da nosi veliku količinu baterija koje skladište dovoljno električne energije da izazovu eksploziju. Takva bomba se obično ispušta iz aviona.
Još 2017. godine, SAD su razmišljale o upotrebi velike krstareće rakete sa glavnom glavom EMP za paralizovanje nuklearnih objekata Severne Koreje. Ali plan nije sproveden zbog straha da bi Severna Koreja mogla da otkrije nadolazeću raketu i odgovori napadom, verovatno nuklearnom.
Sun i njegove kolege, međutim, tvrde da bi najveća prednost njihovih krstarećih EMP projektila bila u tome što neprijatelj ne bi ni znao da dolazi.
Kada neki objekat leti vazduhom pri hiperbrzinama, molekuli vazduha se jonizuju toplotom i tako formiraju tanak sloj plazme na površini tog objekta. Taj plazma plašt može apsorbovati radarske signale, ali ne može sve.
Da bi postigli sveobuhvatno prikrivanje od radara, Sun i njegov tim pretvorili bi toplotu oko projektila (obično na temperaturama iznad 1000 stepeni Celzijusa) u električnu energiju i koristili tu električnu energiju za napajanje brojnih generatora plazme postavljenih u različitim delovima projektila.
Samostalni kineski stručnjak iz Nanđinga rekao je da je ideja izvodljiva, jer se takva tehnologija već koristi za smanjenje otpora vazduha ili kontrolu leta tokom hipersoničnih letova.
Takođe, kineski tim naučnika ističe da njihovo EMP hipersonično oružje ne bi imalo ni bateriju u sebi, već bi koristilo super kondenzatore čija je gustina energije 20 puta veća od gustine baterija. Ovi kondenzatori bi se punili tokom leta, koristeći energiju iz istog izvora kao i upravo pomenuti generatori plazme projektila.
„Naše oružje moglo bi osloboditi 95 posto ukupne energije za samo 10 sekundi, što pogoduje trenutnom pražnjenju koje bi pokrenulo elektromagnetski impuls“, napisao je tim u studiji objavljenoj u kineskom naučnom časopisu „Taktikal misil tehnolodži“.
Međutim, ovo oružje je još u konceptualnoj fazi, ali Sun i njegov tim veruju da će imati temeljnu ulogu u sledećoj generaciji kineskog oružja, preneo je portal „Zimo“.
Nuklearna podmornica „Kazanj“ - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Smrtonosno oružje: Američki vojni analitičar uporedio ruske i američke podmornice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala