Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stikeri umesto tablica: Priština kaže da je u Briselu dogovoren nacrt predloga i da se čeka Beograd

© AP Photo / Visar KryeziuProtest Srba na prelazu Jarinje
Protest Srba na prelazu Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi rekao je večeras da je na sastanku u Briselu postignut načelni dogovor o povratku slobode kretanja između dve strane, a da se čeka pristanak Beograda.
Bisljimi je posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom rekao novinarima da neće biti trilateralnog sastanka sa Beogradom, ali da je dogovoren nacrt od tri predloga koji predviđaju povlačenje specijalnih jedinica, raspoređivanje jedinica KFOR-a i uklanjanje barikada na administrativnim prelazima.
On tvrdi da je postignut nacrt predloga za "deeskalaciju situacije na severu KiM" i da se čeka odobrenje Beograda.
Prema ovom sporazumu, kako je rekao, Kfor će u subotu biti raspoređen na prelazima Jarinje i Brnjak, a zatim bi usledilo povlačenje kosovske policije, kao i barikada na prelazima.
On je naveo da sporazum predviđa i da od ponedeljka Beograd i Priština koriste stikere (nalepnice) umesto da menjaju tablice.
Naveo je da je to privremeno i da će se formirati radna grupa koja treba da pronađe trajno rešenje za slobodu kretanja vozila.
Bisljimi je rekao da je tokom dana bilo više sastanaka sa Lajčakom koji su bili bilateralni i da je Lajčak zatim posredovao između strana, preneo je Tanjug.
"Naš cilj je bio jasan, da postignemo deeskalaciju i održimo reciprocitet sa registarskim tablicama", rekao je Bisljimi.
U delegaciji Beograda Tanjugu je u Briselu potvrđeno da nikakav dogovor sa Prištinom još nije postignut.

Lajčak: Pregovori se nastavljaju

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak napisao je večeras na Tviteru da sastanak u Briselu još nije završen i da se pregovri nastavljaju kako bi se našlo rešenje aktuelne krize na severu Kosova i Metohije
Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić  - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
SRBIJA
Rakić o razgovorima u Briselu: Postoje predlozi sa obe strane, ali ništa nije dogovoreno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala