- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Pao je na pod i počeo da se valja – naježio sam se, nisam znao šta se dešava“

© AFP 2023 / JEFF HAYNESReprezentacija SR Jugoslavije na pobedničkom postolju nakon osvajanja Svetskog prvenstva u košarci 2002. u Indijanapolisu, SAD
Reprezentacija SR Jugoslavije na pobedničkom postolju nakon osvajanja Svetskog prvenstva u košarci 2002. u Indijanapolisu, SAD - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Dolazak Svetislava Pešića na mesto selektora reprezentacije Srbije naterao je ljubitelje košarke da se prisete najvećih uspeha popularnog Karija, koji je, pored ostalog, 2002. godine u Indijanapolisu sa Jugoslavijom srušio Amerikance, a svemu je prethodila u jednu ruku bizarna, a u drugu genijalna priprema za meč.
Srbija je pod zastavom Jugoslavije 2002. u sada već kultnom četvrtfinalu pobedila američki „Drim tim“, a nešto kasnije i postala prvak sveta.
O ovom uspehu naših košarkaša se i dan-danas priseća sa osmehom, a sve do nedavno niko nije znao šta je prethodilo istorijskom podvigu Karija Pešićanovog-starog selektora reprezentacije – i njegovih izabranika.
Nekoliko zanimljivih anegdota otkrili su tadašnji reprezentativci u ranije objavljenom dokumentarnom filmu „Zlatni momci“ emitovanom na Radio-televiziji Srbije.
„Gledali smo puno snimaka, mnogo je bilo skautinga, bilo je naporno, ali smo imali dozu humora, pa čak i ironije. Bude ti smešno, zna čak i da te motiviše. Sećam se da smo imali sastanak gde je (Pešić) bukvalno pao na pod i počeo da se valja: borite se, poginite, umrite...“, prisetio se Igor Rakočević i dodao:
„Ja sam se toliko naježio da nisam znao šta se dešava. To nas je neverovatno motivisalo, to je najupečatljiviji sastanak koji sam ikada u životu imao“.
Isto je potvrdio i Žarko Čabarkapa.
„(Rekao nam je) šta hoćete, da vas molimo, puzimo? I onda je stvarno počeo da puzi“.
Jedan od heroja pobede nad Amerikancima bio je Milan Gurović, koji im je trojkama zatrpao koš, ali malo ko je znao da je pred meč imao poseban tretman zbog direktnog duela sa čuvenim Redžijem Milerom.
„Pomenuo mi je Redžija Milera jedno hiljadu puta u roku od 24 sata. Znaš kako, i ja sam čovek, pa mi je dozlogrdilo. Hajde, 1001. put da mi ponovi, sećam se jer sam bio ispod koša na istezanju. Kad Kari ide, ima običaj da žvaće žvaku, ako je raširi do zemlje, nervoza je na maksimali. Ako ide desetak centimetara, onda je onako... Nije nervozan. Ide prema meni i svira harmoniku“, prisetio se Gurović i nastavio:
Redži Miler...“.
„Dobro, kouč, šta sa ću s njim?“.
„Jesi li spreman da igrač protiv Redžija?“.
„Ja? Kouč, opusti se. Daj mi šansu, pa ćeš da vidiš“.
Gurović je otkrio i da je pred meč dobio lekciju od Pešića.
„Ja sam rekao da ćemo ih pocepati, a onda se okrenuo i rekao 'svašta'“, kazao je Gurović, koji je Amerima ubacio četiri trojke iz šest pokušaja za ukupno 15 poena.
A, bilo je i pesme...
Vlade Divac nam je uneo u glavu da zviždućemo 'Marš na Drinu'. Mi smo to oberučke prihvatili i motivisali se da izađemo iz tunela“, otkrili su nekadašnji šampioni sveta u emisiji „Zlatni momci“.
Nakon pobede nad SAD u četvrtfinalu pao je Novi Zeland u polufinalu, a u borbi za zlato pobeđena je Argentina u još jednom klasiku. Na kraju je sve završeno velikim slavljem u našoj zemlji koje je najbolje opisao novi-stari selektor.
„Taj doček na aerodromu, pa put do Skupštine, pa taj špalir na putu do čuvenog balkona, to je bilo toliko emotivno da mi i dan danas srce zaigra kada pomislim. Kao da je Tito došao u ona neka davna vremena. Vladalo je ogromno oduševljenje kao posledica više stvari. Iza naše države je bilo bombardovanje i sve što je to pratilo. To zlato i to slavlje bili su eliksir za dušu naših ljudi. Kada god me neko pita za Indijanapolis, uvek kažem isto: da nisam to doživeo, bio bih mnogo siromašniji“, rekao je Pešić jednom prilikom za „Sportski žurnal“ i dodao:
„Kada pobediš uvek si srećan i radostan. Ne osvaja se Svetsko prvenstvo svake godine. Ali sve što se desilo posle toga, bilo je mnogo vrednije. Sav trud i rad su dobili neki drugi smisao. To oduševljenje, emocije, ljubav, respekt i to slavlje... Bila je to ogromna satisfakcija za sve nas“.
Srbija od te 2002. godine nije bila šampion sveta. Najbliže je došla 2014. kada je u finalu poražena upravo od reprezentacije SAD (129:92).
Na najskorijem Mundobasketu, održanom u Kini 2019. godine, Orlovi su potpuno podbacili i na kraju zauzeli peto mesto, ali usput pobedili (doduše, nikad slabije) Amerikance.
Da li će naši košarkaši ponovo biti najbolji na planeti (kao i da li će biti novog valjanja po podu) ostaje da vidimo, a dolazak Karija Pešića bi sigurno trebalo da bude korak bliže tome. Naredno Svetsko prvenstvo na programu je 2023. u Indoneziji, Japanu i Filipinima, a pre toga na programu je EP 2022. godine, sa kojeg Kari, takođe, ima zlatnu medalju.
„Knjigu sam odavno napisao – izgleda da treba da počnem novu“ /video/
Da li će se ponoviti slučaj „Jokić“ – na talonu je 207 miliona dolara
Pešić o Jokiću: Davao sam neke izjave, pa su me „prozivali“...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala