- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Ne koristiti severnokorejska lansiranja za eskalaciju na Korejskom poluostrvu

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Rusija pomno prati sve informacije dobijene u vezi s tvrdnjama Severne Koreje da je testirala hiperzvučnu raketu i poziva da se ta lansiranja ne koriste za eskalaciju situacije na Korejskom poluostrvu, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov.
Kako kaže, novo lansiranje rakete iz Severne Koreje ne bi trebalo da ometa politički proces rešavanja problema denuklearizacije Korejskog poluostrva.

„Stoga nećemo podržavati hipotetičke pokušaje da se određena probna severnokorejska lansiranja koriste za dalju eskalaciju situacije. Smatramo da postoji alternativa. Što pre politički proces i dijalog budu obnovljeni, to bolje po bezbednost u severoistočnoj Aziji, kao i globalnu bezbednost“, naglasio je Rjabkov.

Nema opasnosti za Rusiju

U isto vreme, prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov izjavio je da ruske oružane snage kontrolišu granice zemlje i da nema opasnosti od lansiranja raketa iz Severne Koreje.
„Kontrolišemo naše granice, vazdušni prostor Ruske Federacije, nema stvarne pretnje za Rusiju od lansiranja severnokorejskih raketa“, rekao je Džabarov.
Severna Koreja tvrdi da je u utorak uspešno testirala novu hipersoničnu raketu pod nazivom Hvasong-8. Državni mediji naveli su da je nova raketa jedan od pet najznačajnijih novih sistema naoružanja, planiranih u petogodišnjem vojnom razvojnom planu.
Džabarov kaže da u ovoj situaciji Severna Koreja možda misli da je prošlo mnogo vremena, a i dalje nema napretka u pregovorima između Severa i Juga.
Prema njegovim rečima, Pjongjang na taj način pokušava da se podseti na sebe i pozove Južnu Koreju, zemlje-garante, uključujući Rusiju, SAD i Kinu „da se vrate za pregovarački sto i razgovaraju o bezbednosnim pitanjima te zemlje“.
Testiranje krstareće rakete u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
SVET
Pjongjang: Uspešno testirana nova raketa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala