- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vakcina koje ima samo na domaćem tržištu štiti od korone više od 98 odsto

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaAmpula sa vakcinom protiv kovida "KoviVak" Centra "Čumakov"
Ampula sa vakcinom protiv kovida KoviVak Centra Čumakov - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Vakcina „KoviVak“ protiv virusa korona, koja je napravljena u Naučnom centru „Čumakov“, štiti 98,4 odsto od infekcije i 99,1 odsto od teških oblika bolesti, saopštila je direktorka za kvalitet Centra Aleksandra Sinjugina.

„Vakcina ‘KoviVak’ koju je proizveo Centar ‘Čumakov’ se masovno proizvodi od marta 2021. godine. Do sada je njom vakcinisano više od pola miliona stanovnika Rusije. Prema našim podacima, nivo zaštite od virusa korona je 98,4 odsto, a nivo zaštite od teških oblika bolesti je 99,1 odsto“, rekla je ona.

Sinjugina je navela da je nivo antitela direktno povezan sa tipom vakcine.
„Stvaranje antitela, koji ne dozvoljavaju virusu da se razmnožava i ubijaju ga, u inaktiviranoj vakcini ‘Kovivak’ je niži nego kod drugih vektorskih i RNK vakcina. To je direktno povezano sa tipom vakcine, ali nije povezano sa kvalitetom leka. Pomoću vakcine ‘KoviVak’ se stvaraju antitela koja u sebi imaju informaciju o svim proteinima virusa i formira se imunitet na celokupnu strukturu virusa što omogućava da zaštita protiv infekcije bude efikasna i prilikom malog broja antitela“, rekla je ona.
Sinjugina je takođe navela da je prilikom kontrole antitela metodama ELISA testa, tumačenje podataka o količini i kvalitetu antitela otežano.
„Određivanje nivoa antitela posle vakcinacije bi trebalo da rade eksperti. Mi se u svom radu orijentišemo samo na neutralizaciju. Ta reakcija pokazuje broj neutralizujućih antitela direktno na virus“, rekla je ona.
Prema njenim rečima, ova metoda je složena za izvođenje i zahteva posebne uslove rada sa drugom grupom patogena, jer se radi sa živim virusom
Špric sa vakcinom - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
RUSIJA
U Rusiji odobrena klinička ispitivanja još jedne vakcine protiv kovida ─ „Betuvaks“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala