- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija zapretila Jutjubu zbog uklanjanja kanala RT-a

© Sputnik / Ramilь SitdikovLogo Jutjuba
Logo Jutjuba - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Ruska savezna služba za nadzor u oblasti komunikacija, IT i medija (Roskomnadzor) uputio je zahtev Guglu da što pre ukine sva ograničenja sa kanala „RT DE“ i „Der felende part (DFP)“ na Jutjubu i objasni razloge za njihovo uvođenje, navodi se u pismu koje je Služba poslala rukovodstvu IT giganta.
Roskomnadzor smatra da postupci Gugla predstavljaju kršenje ključnih principa slobodnog protoka informacija i neometanog pristupa informacijama, kao i čin cenzure prema ruskim medijima.
„Administracija Jutjuba redovno pribegava cenzuriranju sadržaja objavljenih na nalozima ruskih medija pod formalnim izgovorima. Ranije je sajt za video hosting više puta nametao ograničenja na zvanične naloge i materijale ruskog izdanja ‘RT’“, dodaje se u saopštenju.
Takođe se podseća da se zbog takvih radnji internet resurs može prepoznati kao umešan u kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda i uključi na odgovarajući spisak. Posle toga, resurs će dobiti upozorenje u slučaju čijeg neizvršenja je predviđeno potpuno ili delomično blokiranje.
Ukoliko Gugl zanemari zahtev za deblokiranje kanala „RT-a“ na Jutjubu, preti mu kazna od milion rubalja, a ako to ponovo odbije – do tri miliona.
U utorak je glavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije „RT“ Margarita Simonjan objavila je da je Jutjub izbrisao dva nemačka kanala „RT-a“ bez mogućnosti ponovnog aktiviranja. Gugl je saopštio da je zatvorio kanale zbog „kršenja uslova usluge“. Simonjanova je napomenula da ova pravila Jutjuba „nigde nisu propisana“ i nazvala postupke video hostinga pravom objavom medijskog rata Rusiji od strane Nemačke.
Zdanje Državne dume Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
RUSIJA
Poslanica Dume o ukidanju kanala „RT“: Ponašanje Zapada u duhu Orvelovog „ministarstva istine“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala