- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija je ispred celog sveta u razvoju nuklearnih svemirskih tehnologija

© Foto : NASABrod "Sojuz MS 12" ukotvljen na Međunarodnu svemirsku stanicu
Brod Sojuz MS 12 ukotvljen na Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Rusija je šest-sedam godina ispred celog sveta u razvoju nuklearnih svemirskih tehnologija, a tu prednost je neophodno iskoristiti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Postigli smo značajan napredak kada je reč o razvoju jedinstvenih tehnologija za nuklearnu svemirsku energetiku. Prema oceni stručnjaka, Rusija u toj sferi prestiže sve naše konkurente, šest-sedam godina je ispred celog sveta. To je veoma dobra rezerva, neophodno je iskoristiti tu prednost“, rekao je Putin na sastanku o razvoju kosmičke industrije.
Kako je dodao, potrebno je ubrzati praktičnu primenu perspektivnih tehnoloških rešenja, ali i sačuvati prednosti Rusije u sferi kosmonautike.
„Rusija zauzima vodeće pozicije na tržištu lansiranja u svemir. Prošle godine je uspešno lansirano svih 17 raketa-nosača, tokom proteklih meseci ove godine svih 15, ali program još nije završen, nastavlja se. Istovremeno, međunarodna konkurencija u tom segmentu raste... Kako bismo uspeli u toj konkurentnoj bobi mora se održati visok nivoi pouzdanosti domaće tehnike kako u oblasti kosmonautike sa posadom, tako i za lansiranje tereta u orbitu“, precizirao je ruski predsednik.
Tokom sastanka Putin je kritikovao kašnjenje sa izvršavanjem zadataka o dugoročnom razvoju svemirske industrije.
On je podsetio da je vlada trebalo da pripremi plan za dostizanje dugoročnih ciljeva u toj sferi, kao i da su pojedina rešenja već doneta.
„Ceo set mera sa odgovarajućim finansiranjem je trebalo da bude odobren do 30. avgusta, ali to još nije učinjeno“, rekao je Putin, zahtevajući da mu objasne razloge kašnjenja, kao i kada će taj posao biti završen.
Prema njegovim rečima, treba gledati deceniju ispred nakon završetka rada Međunarodne svemirske stanice (MSS), uprkos mogućnosti produženja njenog rada.
Kako je istakao, Rusija aktivno učestvuje u radu MSS, te da su na ruskom segmentu stanice u toku istraživački radovi.
„U skladu sa aktuelnim sporazumima, let Međunarodne svemirske stanice trebalo bi da se završi 2024. godine i uprkos mogućnosti produženja tog roka mi bi trebalo da gledamo deceniju ispred uzimajući u obzir nove izazove u istraživanju dalekog svemira, a takođe nacionalne planove za razvoj infrastrukture i korišćenja naših ogromnih teritorija, uključujući arktičku zonu“, poručio je Putin, istakavši da ruski stručnjaci rade na ideji pravljenja ruske službene orbitalne stanice.
Ruski lider takođe je pozvao da se jača kopnena infrastruktura za razvoj kosmonautike.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Putin: Ojačati vodeću ulogu Rusije u kosmičkoj oblasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala