- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Posle blokade „RT“ u Nemačkoj Moskva upozorava „Dojče vele“

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaVыstavka CSTB Telecom&Media 2019
Vыstavka CSTB Telecom&Media 2019 - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Nemački „Dojče vele“ kršio je zakone Rusije i postoje sve osnove da se uvedu uzvratne mere, izjavio je predsednik Komisije Dume za istragu o mešanju stranih država i unutrašnja pitanja zemlje Vasilij Piskarjev.
On je to izjavio komentarišući podršku nemačkih vlasti odluci Jutjuba da izbriše dva nemačka kanala „RT“.

„U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije akreditovano je više od 20 nemačkih medija, ali ne poštuju svi, radeći u Rusiji, ruske zakone. Konkretno, delatnost medijskog holdinga ‘Dojče vele’ u ruskom informativnom prostoru više puta je dobijala negativnu ocenu Komisije nakon monitoringa materijala koji su objavili. Naše zaključke potvrdili su i nezavisni stručnjaci i kompetentni organi “, rekao je Piskarjev.

On je dodao da Komisija prati rad nemačkog holdinga od 2019. godine a od tada je registrovano i kršenje ruskog zakonodavstva, ali i pokušaji mešanja u nutrašnja pitanja Rusije.
Jedan od takvih primera je i „lažna vest o navodnom lišavanju prava glasa devet miliona ljudi u Rusiji“.
„Komisija smatra da Rusija ima sve osnove za uvođenje uzvratnih mera. Ministarstvo spoljnih poslova i odgovarajući organi imaju za to potrebne instrumente“, zaključio je Piskarjev.

Blokiranje naloga RT-a

U utorak je glavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije „RT“ Margarita Simonjan objavila je da je Jutjub izbrisao dva nemačka kanala „RT-a“ bez mogućnosti ponovnog aktiviranja. Gugl je saopštio da je zatvorio kanale zbog „kršenja uslova usluge“. Simonjanova je napomenula da ova pravila Jutjuba „nigde nisu propisana“ i nazvala postupke video hostinga punopravnom objavom medijskog rata Rusiji od strane Nemačke.
Jutjub je brisanje kanala objasnio kršenjem uslova korišćenja video-hostinga u vezi sa objavljivanjem sadržaja u vezi sa pandemijom virusa korona. Platforma je smatrala da je ovaj sadržaj lažan.
Iz Berlina poručuju da nisu oni blokirali ruski kanal, već da je to odluka Jutjuba.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala