- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poslanica Dume o ukidanju kanala „RT“: Ponašanje Zapada u duhu Orvelovog „ministarstva istine“

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZdanje Državne dume Ruske Federacije
Zdanje Državne dume Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
U svetlu saopštenja da je hosting Jutjub trajno ukinuo kanale „RT“ na nemačkom jeziku, članica odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Jelena Panjina optužila je Zapad da od hostinga pravi „ministarstvo istine“ iz distopije „1984“ Džordža Orvela.

„Sve to, kao i štošta na Zapadu, podseća na '1984' Džordža Orvela, gde su činjenice o nedavnim događajima izbačene iz novina. Uništavajući temelje slobode govora i istorijske istine, Zapad stvara potpuno hermetički zatvoren informacioni prostor koji funkcioniše u duhu Orvelovog 'ministarstva istine'“, istakla je Panjina.

Prema njenim rečima, odluka hostinga pokazuje spremnost globalističkih krugova da informacije koje im smetaju uništavaju otvoreno varvarskim sredstvima.
Ona je istakla da uvek biva tako da oni koji nemaju šta da kažu i nemaju druge argumente, zatvaraju protivniku usta.
Poslanica je skrenula pažnju na činjenicu da se radi o uništavanju svih arhiva kanala koje beleže politički život Nemačke u proteklih sedam godina.
„Očigledno je da nije reč samo o borbi protiv neželjenih medija, već i o pokušajima brisanja čitavih stranica iz savremene istorije Nemačke. Kanali 'RT' na nemačkom jeziku su danas jedini pouzdani izvori o događajima koje vladajući krugovi preferiraju da ne pominju. Na primer, o migrantskoj krizi 2015-2016. godine i njenim posledicama“, konstatovala je Panjina.
U utorak je video-hosting Jutjub trajno ukinuo kanale „RT DE“ i „DFP“ bez prava na vraćanje. Glavna urednica radija Sputnjik, agencije „Rusija sevodnja“ i „RT“ Margarita Simonjan, nazvala je ovo „medijskim ratom“ i pozvala ruske vlasti da zabrane emitovanje „Dojče velea“ i drugih nemačkih medija.
S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da ukidanje kanala „RT-a“ na Jutjubu predstavlja cenzuru.
Inače, ministarstvo istine je jedno od četiri ministarstava Okeanije, fiktivne države u čuvenom Orvelovom romanu „1984“. Ono je zaduženo za pružanje informacija i kulturnih sadržaja stanovništvu, ali u stvarnosti služi kao propagandno oruđe režima - koriste se brojne metode od kojih je karakteristična manipulacija dokumentima i istorijskim podacima, poput brisanja ličnosti i događaja koje su iz političkih razloga postale problematične.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala