- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nova opasnost na evropskom ostrvu: Lava se spojila s morem, meštani zatvoreni u kuće /video, foto/

© AP Photo / Saul SantosLava stigla do mora na ostrvu La Palma
Lava stigla do mora na ostrvu La Palma - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Lava koja izbija iz vulkana na jednom od Kanarskih ostrva La Palmi stigla je u utorak uveče do mora i tako stvorila potencijalno štetne gasove zbog kojih su se stanovnici okolnih mesta zatvorili u kuće. Vlasti i stručnjaci ranije su upozoravali da ovo može izazvati katastrofu velikih razmera.
Deset dana nakon erupcije vulkana, lava je u 23 sata po lokalnom vremenu sporo počela ulaziti u more na obali Tazakorte.
Kamere lokalne televizije postavljene na brod na moru prikazale su kako kamenje i vatra ulaze u vodu, ali usled mraka nije se videla para nastala mešanjem kipuće lave i hladnoga mora.
Služba za vanredne situacije na Kanarima pozvala je stanovnike da se sklone na bezbedne lokacije ako se nalaze u tom području, u radijusu od 3,5 kilometra.
Vulkanolozi kažu kako gasovi mogu biti štetni u krugu od dva kilometra od mesta gde lava ulazi u more.
Stanovnici četiri obližnja mesta zatvorili su se u kuće, javila je španska televizija TVE.
Podsetimo, kanarske vlasti ranije su upozorile da će doći do „kritičnog trenutka kada lava stigne do mora.
Kada se lava susretne s morem, stvara se para jer velike količine slane vode isparavaju zbog velike razlike u temperaturi lave i vode – temperatura lave je veća od 900 stepeni, dok je voda oko 23 stepena. Gasovi koji nastaju mogu da izazovu iritaciju kože, očiju i respiratornih organa i druge probleme.
Takođe, opasno je i nakupljanje lave duž morskih grebena, čime se stvara nestabilna delta, koja je sklona urušavanju.
Kako se lava brzo hladi u dodiru s vodom, delta se raspada i urušava, ponekad uz snažne eksplozije koje odbacuju delove stena prema kopnu ili moru. Urušavanje delte može izazvati i talase kipuće vode.
Španska vlada proglasila je juče ostrvo La Palma, koje je pogođeno vulkanskom erupcijom, zonom katastrofe, što je potez koji će pokrenuti hitne subvencije i druge mere podrške.
Vulkan Kumbre Vijeha na La Palmi, koja pripada Kanarskim ostrvima, je aktivan već deset dana, a nakon kratkog prekida ponovo je u ponedeljak počeo da izbacuje dim i lavu, koja je do sada uništila oko 600 kuća i drugih objekata, kao i veliku površinu poljoprivrednog zemljišta pod usevima, a evakuisano je oko 6.000 stanovnika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala