- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Ponašanje Pariza i PSSE prema ruskoj delegaciji - diskriminacija

© Sputnik / Dominik Buten / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope
Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Ponašanje Pariza po pitanju ograničenja kretanja za Ruse vakcinisane „Sputnjikom Ve“ otežavaju rad Rusije u međunarodnim organizacijama a istovremeno to predstavlja i kršenje dokumenata Saveta Evrope, istakli su u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije. Ograničavanje kretanja članova delegacije Rusije na PSSE okarakterisali su kao diskriminaciju.
Reč je o Sporazumu o privilegijama i imunitetu prema kojem je francuska strana dužna da osigura slobodan ulazak i boravak zvaničnih delegacija.
U Ministarstvu ističu da odgovornost pada i na rukovodstvo SE, odnosno Sekretarijat.
„Konstatujemo da Sekretarijat ima pasivan, pomirljiv stav. Savet Evrope treba da deluje aktivnije i da izdejstvuje da francuske vlasti ukinu diskriminacione mere“, ističe se u saopštenju Ministarstva.
U Moskvi podsećaju i na činjenicu da Rusija jedna od pet država koje uplaćuju najviše iznose u budžet organizacije i da s pravom očekuje da se prema njoj ponašaju s poštovanjem i na ravnopravnoj bazi.
Podsetimo, član ruske delegacije iz Saveta federacije, lekar Vladimir Krugli, izjavio je da je ruskoj delegaciji ograničeno kretanje po Strazburu gde se održava jesenje zasedanje PASE uz obrazloženje da Evropska unija ne priznaje vakcinaciju ruskom vakcinom.
I šef delegacije, potpredsednik Dume, Petar Tolstoj takođe je rekao da je ruska delegacija podvrgnuta „vakcinalnoj diskriminaciji“ i da u takvim uslovima delegacija neće ni ići u Strazbur, već će pratiti rad PASE on-lajn.

„Procedura za dobijanje dozvole ulaska je složena. Mogu da se kreću isključivo od hotela do mesta gde se održava zasedanje. Odlazak u grad je zabranjen. Praktično, ruske delegacije su prinuđene da rade on-lajn zbog čega će se unapred naći u neravnopravnom položaju u poređenju sa drugima. I to sve samo zbog toga što su vakcinisani domaćim, a ne američkim ili evropskim vakcinama“, istakli su u Ministarstvu spoljnih poslova.

U Ministarstvu navode i da objašnjenja poput toga da se ograničenja uvode zbog brige za zdravlje građana u uslovima kada ruska vakcina nije dobila sertifikat Evropske agencije za lekove nisu ubedljiva.
„Druge države EU nas ne ograničavaju na takav način. Ovde se pre radi o pokušaju da se stvori konkurentska prednost za zapadne vakcine i farmaceutske kompanije“, zaključili su u Moskvi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala