- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Da li je u Bostonu najavljen „kraj“ Đokovića, Federera i Nadala?

© AFP 2023 / MATTHEW STOCKMANNovak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer
Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Na Lejver kupu ekipa tenisera koja predstavlja tim Evrope pokazala je zašto se nalazi u svetskom vrhu. Oni su taj turnir iskoristili kao odličnu priliku da prikažu raskoš svog talenta koji ne može uvek da dođe do izaražaja kada su na sceni Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer.
Na egzibicionom takmičenju Lejver kupu, koji se ove godine održao u Bostonu, teniseri Evrope pobedili su rezultatom 14:1 protiv Tima sveta i time pokazali sve ono zbog čega teniski stručnjaci smatraju da će oni naslediti „veliku trojku“.
Teniska sezona 2021. godine počela je na nešto drugačiji način. Rodžer Federer posle dve decenije po prvi put nije nastupao na Australijan openu, Rafael Nadal poražen je u četvrtfinalu, a jedina stvar koja je ostala ista kao ranijih sezone je trofej u rukama Novaka Đokovića.
Tada je već bilo jasno da beli sport dobija nove šampione. Najpre je to pokazao Danil Medvedev koji je izbio na drugo mesto, da bi zatim i Stefanos Cicipas postao teniser koji konstantno „cedi“ najveće igrače sveta.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
SPORT
Đoković odustao od puta u SAD!
S obzirom na to da se Federer vratio , ali daleko od forme koju je nekada pokazivao, on je sve manje predstavljao pretnju za mlade teniske naslednike, iako su ukazivali na veliko poštovanje prema njemu.
Mladoj ekipi posao je olakšao i Rafael Nadal koji je zbog povrede sezonu završio posle učešća na dva Grend slem turnira.
Najveći „problem“ zadavao je Novak Đoković, neprikosnoveni najbolji teniser sveta, pa su zato ostali teniseri iz Top 10 morali da čekaju priliku kada im niko od „velike trojke“ neće stati na put.
Lejver kup ove godine napravio je mesta Danilu Medvedevu, Stefanosu Cicipasu, Andreju Rubljovu, Aleksandru Zverevu, Mateu Beretiniju i Kasperu Rudu da pokažu sve ono što na mečevima sa trojicom velikana nisu uspevali.
Iako je Medvedev uspeo da upravo protiv Đokovića osvoji svoj prvi Grend slem, US open, on kao i ostali teniseri mlađe ekipe i dalje ne uspevaju da u ukupnom skoru nadmaše veliku trojku.
Tokom Lejver Kupa, ponovo su Cicipas, Beretini, Rud i Rusi, Medvedev, Rubljov i Zverev (poreklom iz Rusije) dokazali zašto su u samom vrhu.
Cicipasove „bombe“ ovoga puta nije imao ko da zaustavi. Grčki teniser sa velikom trojkom imao je problema jer su uvek uspevali da preokrenu rezultat kada on povede, što na Lejver kupu nije bio slučaj.
Mladi Andrej Rubljov takođe je odigrao fantastičan meč protiv Dijega Švarcmana, a zatim sjajne partije preneo na dubl, dok je i Saša Zverev nastavio da se bori u odličnoj formi nakon što je na US openu pretrpeo poraz od Novaka Đokovića.
U odličnom raspoloženju teniseri koji na Lejver kupu predstavljali tim Evrope, bez Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera uspeli su da pokažu zašto su neretko velika pretnja velikanima.
Ipak, da li je egzibiciono takmičenje mesto gde će uz dobru atmosferu teniseri da pokažu talenat ili mesto gde će uz pokazano da zaprete za nastavak sezone ostaje da se vidi na narednim turnirima.
Činjenica da po prvi put na ovom turniru nije igrao nijedan teniser „velike trojke“ jeste olakšavajuća okolnost i prilika da se ljubitelji tenisera dive i nekim novim imenima.
Zanimljivo je što je ceo tim Evrope sa Lejver Kupa potvrdio učešće na Indijan Velsu koji se održava od 4. do 17. oktobra.
Tamo ponovo neće biti Rafe i Rodžera, ali – čeka ih Novak.
Taj turnir ujedno će biti pravi izazov i prikaz koliko su mladi teniseri blizu članova trojice najvećih tenisera, pogovoto Đokovića sa kojim se su najviše sastajali tokom sezone.
Tim Evrope na Lejver kupu 2021. u Bostonu - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
SPORT
Evropa na krilima Rusa dominira protiv ostatka sveta
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
SPORT
„Nadal se vraća i može da pobedi Novaka”
Andrej Rubljov - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
SPORT
Ovo može samo Andrej Rubljov! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala