Iz Velike Hoče u Sankt Peterburg: Svetska premijera filma „Čekajući Handkea“

© Foto : NAMA FILMČekajući Handkea
Čekajući Handkea - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
U takmičarskom programu 31. izdanja filmskog festivala „Poruka čoveku“ u Sankt Peterburgu, koji će se održati od 29. oktobra do 4. novembra, premijerno će biti prikazan dugometražni dokumentarni film autora Gorana Radovanovića „Čekajući Handkea“.
Film govori o vinaru Srđanu Petroviću iz Velike Hoče koji je, saznavši da je Petar Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, odlučio da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gde je slavni pisac više puta boravio.
© Foto : NAMA FILMSrđan Petrović, domaćin iz Velike Hoče kod kog je odsedao Petar Handke
Srđan Petrović, domaćin iz Velike Hoče kod kog je odsedao Petar Handke - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Srđan Petrović, domaćin iz Velike Hoče kod kog je odsedao Petar Handke
Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.
© Foto : NAMA FILMČekajući Handkea
Čekajući Handkea - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Autor filma, Goran Radovanović rekao je da je boravak Petera Handkea kod našeg naroda na Kosovu, u Orahovcu i Velikoj Hoči, imao veliki uticaj i na njegovo opredeljenje da pre sedam godina snimi film „Enklava“.
„Ovim filmom želeo sam i da iskažem i zahvalnost Hadkeu za sva dobra dela koja je učinio prema našem narodu, od svog neupitniog moralnog stava spram ratova na prostoru bivše Jugoslavije do iskrene darežljivosti koja se još uvek prepričava među Orahovčanima i stanovnicima Velike Hoče“ rekao je Radovanović.
U filmu učestvuju Srđan Petrović, Luka Petrović, Ljubomir Filijović, Sveštenik Velja Stojković, Gavrilo Kujundžić, Živana Pavlović.
Srđan Petrović, vinar iz Velike Hoče - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2019
Čekamo Handkea! Srbin iz Velike Hoče o odluci Prištine da je nobelovac „persona non grata“
Dokumentarni film „Čekajući Handkea“ je sniman tokom ove i prethodne godine u Velikoj Hoči u Metohiji, a podržao ga je Filmski centar Srbije (FCS), prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala