- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Italijanski ekspert: Evropa je skupo platila pokušaj da se Rusija satera u ćošak

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Prelazak evropskih država na nov sistem zaključivanja ugovora za gas, ne samo da nije napravio poteškoće Rusiji, već je stvorio probleme na evropskom tržištu, izjavio je italijanski ekspert za geopolitiku i ekonomiju Demostenes Floros.

„Evropska unija je glupo pomislila da će Rusiju dovesti u veoma težak položaj, ali se ona brzo prilagodila novim uslovima i Moskvu sada ne brinu rizici kojima je izložena EU“, smatra ekspert.

Posle 2014. godine Brisel je aktivno pozivao zemlje koje uvoze gas da ne potpisuju dugoročne ugovore u kojima su cene vezane za naftne kote, uz uslov „uzmi ili plati“ i da pređu na cene po kratkoročnim ugovorima, kao što su oni na tržištu Severne Amerike, navodi se u materijalu Start magazina.
Prema rečima eksperta, za sada je teško reći šta je profitabilnije: platiti spot cenu ili cenu iz dugoročnih ugovora. Ekonomisti mogu da odgovore na to pitanje samo posle dugoročne analize. Ipak, Rusija nije kriva za rekordno visoke cene nafte i gasa u Evropi, podvukao je on.
Cene gasa u Evropi beleže veliki rast poslednjih nedelja. Još početkom avgusta cena fjučersa za naredni mesec je iznosila 515 dolara za hiljadu kubnih metara, dok je 15. septembra taj pokazatelj dostigao rekordnih 960 dolara za hiljadu kubnih metara.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
EKONOMIJA
Cene gasa u Evropi opet preko magične granice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala