Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EU Obzerver: Države EU razmatraju ukidanje bezviznog režima za pet zemalja, na spisku i Srbija

© Fotolia / MasterSergeantAplikacija za šengensku vizu
Aplikacija za šengensku vizu - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Nezakonita prebivališta i neosnovani zahtevi za azil iz nekih država Zapadnog Balkana, kao i Moldavije, Gruzije i Ukrajine, pokrenuli su rasprave o obustavi bezviznih putovanja u Evropsku Uniju.
Interni dokument EU, od 27. septembra, u koji je imao uvid EU Obzerver, obelodanjen je dan uoči turneje predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen po Zapadnom Balkanu.
EU Obzerver navodi da nezadovoljstvo raste u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji i da te zemlje vode širu raspravu o zaustavljanju navodnih zloupotreba.
Prema internom dokumentu EU, Srbija i Albanija su svrstane među 10 najproblematičnijih zemalja kada je u pitanju poštovanje bezviznog režima zbog čega Nemačka smatra da bi Evropska komisija trebalo da podseti da je pokretanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima realna opcija.
"U slučaju malog ili nikakvog napretka trećih zemalja, Evropska komisija bi trebalo, prema našem mišljenju, da naglasi da je pokretanje Mehanizma za suspenziju viza realna opcija", navela je nemačka delegacija u dokumentu.
Prema zvaničnim podacima Nemačke o kršenju zakona o strancima 2020. godine, Albanija je na drugom mestu, Ukrajina na petom, Srbija na sedmom, Moldavija na devetom i Gruzija na desetom mestu.
U dokumentu u koji je, portal imao uvid, Nemačka navodi da je primećen veliki broj "prekršaja neovlašćenog boravka“ iz Albanije, Moldavije i Ukrajine, uprkos ukupnom padu prošle godine zbog pandemije.
Italija je dala slične komentare o Moldaviji, primetivši da mreže za trgovinu ljudima koje deluju kroz "susedne zemlje" zloupotrebljavaju režim putovanja bez viza.
Francuska je takođe nezadovoljna Albanijom i Gruzijom i ostaje oprezna prema Srbiji.
Češka je saopštila da je videla veliki broj neosnovanih zahteva za azil od državljana Gruzije, Moldavije i Ukrajine. Belgija je ukazala na „alarmantno povećanje“ broja podnosilaca zahteva za azil ove godine.
Državljanima Crne Gore, Srbije i Severne Makedonije dozvoljeno je da putuju u EU bez vize do 90 dana od decembra 2009. godine, a državljanima Albanije i Bosne i Hercegovine sledeće godine.
Za ponovno uvođenje viza potrebno je više od 50 odsto povećanja nezakonitih boravaka ili ako je niska stopa prihvatanja zahteva za azil. Holandija je prva i jedina članica EU koja je do sada tražila suspenziju bezviznog režima. Njen zahtev je bio usmeren protiv Albanije 2019. godine, ali ga je Evropska komisija odbacila, podseća EU Obzerver.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala