- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski ekspert: Makedonija mora da bude primljena u EU kako bi "blokirala" Srbiju

CC0 / Pixabay / Zastava Bugarske
Zastava Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Bugarski istoričar Vojin Božinov saopštio je da niko u Skoplju ne krije da se nada da će na Bugarsku biti izvršen pritisak spolja kako Bugarska ne bi stavila obećani veto na početak pregovora o članstvu Severne Makedonije u EU.
Nada se, pre svega, polaže na Sjedinjene Američke Države, jer je nedavno američka ambasadorka u Makedoniji Kejt Berns izjavila da će se Vašington uključiti u rešavanje nesuglasica između Skoplja i Sofije.
Namera da se Severna Makedonija priključi EU objašnjava se željom da se „blokira“ Srbija, izjavio je Božinov.

„Smatra se da Srbiju treba "blokirati" sa juga. Prvo je to bilo urađeno zahvaljujući ulasku Severne Makedonije u NATO. To sada treba potvrditi i politički njenim ulaskom u EU“, rekao je ekspert u emisiji Bugarskog nacionalnog radija.

Božinov je izrazio zabrinutost da je vlada Bugarske spremna na kompromis, dok je predsednik Rumen Radev stavio do znanja da su mu važniji američki interesi.

„Svima je jasno da predsednik Rumen Radev sada ima svu vlast u zemlji zahvaljujući svojoj vladi. Na forumu Inicijative tri mora izjavio je da bugarska politika treba da se sprovodi u sinergiji sa američkim interesima na Balkanu. Ova očigledna prednost koja se javno daje američkim nad nacionalnim interesima Bugarske je u skladu sa planovima sadašnje vlade da napravi ustupke radi bržeg primanja Severne Makedonije u EU. To će zadovoljiti i američke interese“, izjavio je istoričar.

Bilo koji bugarski političar koji napravi sličan kompromis će izvršiti nacionalnu izdaju, izjavio je Božinov.

„Ono što mene lično veoma zabrinjava je ozbiljno mešanje američke ambasade u našu unutrašnju politiku pomoću političkih projekata i njihove podrške, što ne može da se ne odrazi na našu spoljnu politiku, posebno prema Severnoj Makedoniji“, rekao je istoričar.

Podsetimo, Bugarska je već nekoliko puta odbila da podrži početak pregovora o pridruživanju Severne Makedonije Evropskoj uniji. Iz Sofije je saopšteno da Skoplje ne ispunjava tačke bilateralnog sporazuma iz 2017. godine i da sabotira sastanke zajedničke istorijske komisije koja radi na rešavanju nesuglasica po pitanju zajedničke istorije dve zemlje. Takođe, Bugarska zahteva od Severne Makedonije da prestane sa govorom mržnje protiv Bugara i da ne promoviše ideju postojanja makedonske manjine u Bugarskoj.
Zastave Makedonije i Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
REGION
Bugarska uputila diplomatsku notu Skoplju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala