- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Brutalnom cenzurom Zapad ratuje protiv „oaza drugačijeg mišljenja“, vodeći svet u totalitarizam

© SputnikSputnjik i RT - cenzura
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Neprestano zapadno „kroćenje“ ogromnog uticaja tehnoloških giganata koji upravljaju društvenim mrežama i manipulisanje pojmom „lažne vesti“ u političke svrhe, kulminirali su ućutkivanjem televizije „RT“ na „Jutjubu“. Čini se da se osnovni postulati demokratije urušavaju pred cenzurom, koja korak po korak društvo vodi u totalitarizam.
„Jutjub“ je u utorak trajno ukinuo oba kanala nemačkog „RT“-a sa 600.000 pretplatnika zbog navodnog kršenja uslova usluge. Visoki državni zvaničnici Rusije istakli su da se radi o cenzuri, a Ruska savezna služba za nadzor u oblasti komunikacija, IT i medija („Roskomnadzor“) uputila je zahtev „Guglu“ da što pre ukine sva ograničenja sa kanala i objasni zašto su uvedena.
Ako „Gugl“, kao vlasnik popularne video-platforme zanemari zahtev za deblokiranje kanala „RT“-a na „Jutjubu“, preti mu kazna od milion rubalja, a ako to ponovo odbije — do tri miliona.

Taktika Zapada — ukroti pa cenzuriši

Iako se portparol nemačke vlade Štefen Zajbert danas ogradio od blokiranja naloga „RT DE“, rekavši da je to odluka platforme „Jutjub“ s kojom Berlin nema nikakve veze, teoretičar komunikacija i reditelj prof. dr Stanko Crnobrnja za „Sputnjik“ podseća da je upravo Nemačka uvela drakonske kazne za kršenje državnih propisa o slobodi interneta:
„Ovo je samo posledica državne, međudržavne ili usklađene politike zapadnih država da se veliki provajderi društvenih mreža dovedu pod kontrolu. Oni se dovode pod kontrolu tako što se primoravaju na cenzurisanje. Oni to čine da ih ne bi ’razbucali‘ na sitnije delove, jer im preti sudbina velikih TV sistema, koji su zbog velikog uticaja morali da se rasparčaju. U ovom slučaju oni to preventivno rade da se Nemačka ne bi obrušila na njih i kaznila ih sa, recimo, tri milijarde evra zbog kršenja propisa.“
CC0 / Pixabay / U toku je medijski rat koji se prelama kroz društvene mreže.
Tehnološki giganti su osvojili svet - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
U toku je medijski rat koji se prelama kroz društvene mreže.
U toku je medijski rat koji se prelama kroz društvene mreže s milionima korisnika, koje su pristale da budu poslušnici velikih državnih interesa, tvrdi Crnobrnja. S druge strane, glavni urednik „Nove srpske političke misli“ Đorđe Vukadinović skreće pažnju na to da se svet kreće u smeru totalitarizma, kontrole i cenzure:
„Kontrola i cenzura se vrše pod različitim izgovorima i obrazloženjima. Nekada su ona bezbednosna, nekada medicinska, ali sve se uvek manje-više svodi na to da ’veliki brat‘ procenjuje šta je dobro, odnosno štetno i potencijalno opasno za pastvu. Posebno je indikativno gašenje kanala ’RT‘-a, koji je bio u strahovitom usponu i jedan od najuticajnijih kanala na nemačkom govornom području. To je verovatno smetalo lokalnim i globalnim dušebrižnicima i čuvarima ’jedne globalne istine‘.“
Ranije u utorak „Jutjub“ je zabranio i objavljivanje sadržaja koji dovode u pitanje rezultate izbora za nemačkog kancelara i Bundestag. Navedeno je da se pravilo odnosi na materijale koji sadrže „lažne tvrdnje da su na rezultat prošlih opštih izbora uticali falsifikovanje, greške ili tehnički kvarovi u radu sistema, nakon što su konačni rezultati bili zvanično utvrđeni“.
Logo video-servisa Jutjub - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
SVET
Jutjub zabranjuje objavljivanje sadržaja koji dovode u pitanje izborne rezultate
Isto pravilo primenjuje se i na sve protekle predsedničke izbore u SAD. Sadržaj koji nije u skladu sa pravilima biće izbrisan. Ako se pravila prekrše tri puta, kanal korisnika će biti blokiran. Ipak, „Jutjub“ može da dozvoli objavljivanje snimaka koji nisu u skladu sa pravilima ako materijal sadrži „pobijanje spornih tvrdnji“ ili pruža „dodatni kontekst“.

„Oni moraju da tobože brane principe demokratije i otvorenog društva, jer kada bi otvoreno rekli da je to što rade cenzura, poništili bi osnovni postulat demokratije, da ne može biti cenzure, pogotovo one koju sprovode državni organi. Oni su sebi napravili pravni prostor da ne bi postojao vakuum u kom bi trpeli pravni pritisak i štetu“, pojašnjava Crnobrnja.

Žrtva manipulacije i Srebrenica

Podsestimo, kompanije „Tviter“ i „Gugl“ sredinom avgusta su rekle za „Radio Slobodna Evropa“ da će sa svojih društvenih platformi uklanjati sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici, jer imaju „jasno ustanovljenu politiku koja sankcioniše svaki govor mržnje“.
„To su mikropolitike, mikrostrategije i mikrotaktike koje se odnose na konkretne, specifične teme. Oni su uzeli Srebrenicu kao važnu temu na kojoj se prelamaju politički i geostrateški interesi i ideje i koriste je da treniraju novu disciplinu u kojoj se korisnici navikavaju na to da neke stvari mogu da prođu, a neke ne. Ovo je za njih idealan način da pokažu do koje mere mogu da ’isteraju‘ nešto kao istinu, što u stvari nema osnovu u istini“, ističe Crnobrnja.
Društvene mreže odavno nisu slobodan prostor, a cenzura se sprovodi brutalno i bahato, primećuje Vukadinović:
„Ubrzanim koracima se ide ka ’društvu kontrole‘. Prvo su mediji, u najvećoj meri, stavljeni pod tu kontrolu, a sada očigledno smetaju i ’džepovi otpora‘ i ’oaze drugačijeg mišljenja‘.“
Logo televizije RT - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
RUSIJA
Kremlj: Jutjub krši zakone Rusije; Berlin: To nije odluka nemačkih vlasti
Logo Jutjuba - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
RUSIJA
Rusija zapretila Jutjubu zbog uklanjanja kanala RT-a
Logotip RT na Peterburškom ekonomskom forumu 2019. - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
SVET
Zapadna mrak-demokratija: Jutjub trajno ugasio dva kanala RT-a sa 600.000 pretplatnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala