- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blinken optužuje: Rusija blokirala sastanak OEBS-a

© REUTERS / JONATHAN ERNSTAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Rusiju da je navodno blokirala godišnji sastanak Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) o pitanjima ljudskih prava i demokratije, kako bi „izbegla kritike za kršenje ljudskih prava“.
Sastanak je trebalo da bude održan u Varšavi 27. septembra.

„Nažalost, sastanak OEBS-a o ljudskim pravima i demokratiji 2021. godine nije održan zbog odluke ruske vlade da ga blokira. Duboko žalimo zbog pokušaja vlasti Rusije da blokiraju detaljnu analizu situacije u vezi sa ljudskim pravima u zemlji koja se pogoršava“, rekao je Blinken.

Prema rečima državnog sekretara, Sjedinjene Američke Države „i dalje očekuju da OEBS i njegove države-učesnice održe svoje zakazane sastanke“ na temu ljudskih prava.
U Blinkenovoj izjavi, koju je objavio Stejt deparment, navodi se da će SAD nastaviti da „traže od Rusije da ispunjava svojih obaveza, koje uključuju garancije za zaštitu osnovnih sloboda i pružanje mogućnosti građanima da pozovu svoje vlade na odgovornost, uključujući i putem slobodnih i poštenih izbora“.
Diplomata je takođe naglasio da SAD neće ignorisati kršenja ljudskih prava u svetu.
„Nastavićemo da činimo sve što je do nas da skrenemo pažnju na čitav niz pitanja u oblasti ljudskih prava u regionu OEBS-a“, dodao je.
Ruski senator Aleksej Puškov - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Puškov: Moskva ima šta da kaže Vašingtonu o nepoštovanju ljudskih prava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala