Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Amerika u Briselu pokazala ko je „tata“ u pregovorima koje vodi EU između Beograda i Prištine

© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pojavio se na sastanku Beograda i Prištine sazvanom zbog situacije na severu Kosova u Briselu, iako je EU ranije tvrdila da neće. Time je, kako kaže Jovan Kovačić, podsetio ko je „tata“ u pregovorima koje vodi EU.
Eskobar se sastao u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a odvojeno i sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine. Dan ranije portparol Evropske unije Peter Stano odlučno je negirao da će američki izaslanik prisustvovati pregovorima, uz napomenu da „dijalog ima tri učesnika — Kosovo, Srbiju i EU, dok svi ostali podržavaju dijalog spolja“.
Jovan Kovačić, predsednik organizacije „Ist-vest bridž“ i predsednik srpske nacionalne grupe Trilateralne komisije, kaže da EU ima ozbiljne probleme ako je mislila da se Eskobar neće pojaviti u Briselu.

Amerika je „tata“ Kosova

„Ako Stana niko nije obavestio da će Eskobar doći na ovaj sastanak, onda Evropska unija ima ozbiljan problem u komunikaciji. S druge strane, ako uzmemo u obzir činjenicu da su Amerikanci ti koju su praktično stvorili nezavisno Kosovo, a ne Evropska unija, očekivano je bilo da se Eskobar pojavi u Briselu, navodi Kovačić.

Naš sagovornik dodaje i da su sadašnje vlasti u Prištini počele da slabo slušaju Amerikance, a da je Eskobar sada tu da ih podseti ko je — „tata.“
Tastave SAD i EU ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
SRBIJA
Amerika se uključila u dijalog Beograda i Prištine uprkos negiranju EU
„Aljbin Kurti je nekoliko puta odbio poziv iz Bele kuće, iako je otvoreno upozoren da je njihovo strpljenje pri kraju, kao i da su uložili suviše napora i para u kreiranje Kosova i da bi im bilo bolje da znaju to da cene. I verujem da će Eskobar i o tome popričati sa prištinskom delegacijom“, kaže Kovačić.

EU je izgubila i štap, i šargarepu

Kovačić kaže da bi do sada svima trebalo da bude jasno da pregovori mogu da se vode do „sudnjeg dana", ali da ako nema američke saglasnosti ili pritiska — džaba priča.

„EU je onog trenutka kada je pokazala da joj nije stalo do proširenja izgubila šargarepu, a štap ne verujem da bi mogli da iskoriste jer bi je to uvelo u nove probleme. Dakle, svi koji su zainteresovani za ovu priču, a ozbiljni su igrači, trebalo bi da se uključe u ovaj proces, jer je ovo otezanje postalo frustrirajuće, jer je jasno da EU ne daje rezultate i to se videlo po Briselskom sporazumu koji je dogovoren, ali ne i sproveden, ističe on.

U tom kontekstu Kovačić smatra da je potrebna „čvrsta ruka“ da bi se došlo do rezultata, odnosno da neko napokon pritisne Prištinu i natera je da obećano ispuni.

Amerika brani svoje interese

Zoran Milivojević, diplomata u penziji, takođe smatra da je Eskobarovo prisustvo u Briselu očekivano jer je, kako kaže, Kosovo američki produkt.

„Imenovanje Eskobara od strane Vašingtona za specijalnog izaslanika za ovaj region znači direktno uključenje u proces koji vodi EU između Beograda i Prištine. Odnosno, vraćanje na stari model pre Trampa, kada su Amerikanci na svim razgovorima bili prisutni. To što nisu sedeli za pregovaračkim stolom, ne znači da nisu kontrolisali i tok pregovora i suštinu i intervenisali u duhu njihovih interesa“, kaže Milivojević.

Dakle, Amerikanci će očigledno ubuduće preko Eskobara, dodaje on, učestvovati u svim procesima vezanim za dijalog i intervenisati u duhu sopstvenih interesa, iako će se pregovori odvijati pod okriljem EU kao statusno neutralni.

Vraćanje na stanje pre Trampa

„Oni formalno prepuštaju da pregovore vodi EU, ali zadržavaju prava i i ingerencije da kontrolišu proces i da budu, da tako kažem, poslednji arbitar. Uostalom, Amerika ima uticaj na Prištinu i sasvim je sigurno da to neće nikome prepustiti da vodi bez njihove kontrole i asistencije“, navodi Milivojević.
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
SRBIJA
Stejt department o tenzijama na KiM: Angažovaćemo se
Na naš prigovor da učešćem Amerike u dijalogu Beograda i Prištine pada u vodu statusna neutralnost EU kao pregovarača, ali i da sama pozicija pregovarača poprima oblike samo mesta gde se dijalog odvija, Milivojević kaže sledeće:

„Amerika nikada nije bila statusno neutralna. Njen stav je jasan i njena uloga i sve što čini jeste da se potvrdi kosovska državnost. Dakle, njena pozicija je jasna. Pregovori koji se dešavaju u sredu podrazumevaju učešće tri strane, EU kao medijatora, i Beograd, i Prištinu. Ukoliko bi se Eskobar direktno, dakle, sedajući za pregovarački sto uz pomenute tri strane uključio u te razgovore — onda je to iskakanje iz onoga što nalaže rezolucija UN i onoga što nalaže kako da EU posreduje u pregovorima. Onda je to učešće nekog trećeg, što bi otvorilo pitanje formata pregovora i uopšte ciljeva tih pregovora, napominje Milivojević.

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je posle sastanaka u Briselu da je glavni prioritet snižavanje tenzija na severu Kosova. Prema njegovim rečima, mora se pronaći rešenje za registarske tablice i važno je da se strane vrate dijalogu, kako bi se nastavili razgovori u cilju rešavanja svih otvorenih pitanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala