Zapadni Balkan čvorište za trgovinu oružjem: U akciji Evropola uhapšeno 330 ljudi

© AP Photo / CENGIZ YAR, JR. Oružje - ilustracija
Oružje - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
U višednevnoj akciji Evropola u kojoj je učestvovalo 27 zemalja uključujući i Srbiju, a koju su podržali Evrodžast, Fronteks i Interpol, uhapšeno je 330 osoba. Akcija je bila usmerena na ilegalnu migraciju, trgovinu drogom i vatrenim oružjem.
U akciji je učestvovalo skoro 11.000 policajaca na terenu koji su pretražili 724 lokacija, ispitali 33.428 osoba i proverili 22.605 vozila, objavljeno je na sajtu Evropola.
Zaplenjeno je 154 komada vatrenog oružja, 57 ručnih granata i eksploziva, 2.125 komada municije, 719 kilograma kanabisa i 920 stabljika marihuane.
Istraga je dovela do otkrivanja niza krivičnih dela u vezi sa omogućavanjem ilegalne imigracije i srodnih krivičnih dela i zakonskih prekršaja, poput prevara sa vizama.
Pokrenuto je 37 novih istraga.
Kako se navodi, region Zapadnog Balkana ključno je čvorište za trgovinu vatrenim oružjem u EU.
Višenacionalne kriminalne grupe oružje nabavljaju uglavnom iz zemalja zapadnog Balkana, gde su oni sa iskustvom u rukovanju vatrenim oružju široko dostupni. Oružjem se zatim trguje u EU, uglavnom u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Holandiji.
Evropol navodi da je nelegalna trgovina oružjem usko povezana sa krijumčarenjem droga, posebno sa krijumčarenjem kokaina. U nekim slučajevima kriminalne mreže razmenjuju oružje za drogu.
Takođe, koriste oružje da steknu i zadrže kontrolu nad unosnim tržištima droga.
Oružje se često krijumčari u sklopu pošiljaka robe ili vozilima. Njihove cene na Zapadnom Balkanu trenutno su u porastu, iako su i dalje mnogo jeftinije nego u zapadnoj Evropi, navodi Evropol.
Akcijom je rukovodila Španija, preneo je RTS.
Policijski pas  i njegov vodič - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Velika akcija srpske i španske policije: Razbijena velika mreža trgovine drogom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala