Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stefanović: Dolazak Kfora na prelaze rezultat razgovora Vučića i Stoltenberga

© Sputnik / Lola ĐorđevićNebojša Stefanović
Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vuče filigranski precizne i politički potpuno tačne poteze koji koriste našem narodu na Kosovu i Metohiji i ne čine štetu nikome drugome.
Gostujući na TV Pink, on je rekao da Srbija ne želi eskalaciju i sukobe, ali neće dopustiti da srpski narod bude ponižavan.
"Jedna od ključnih stvari je podrška koju je narod mogao da oseti od predsednika koji mudro ali odlučno vodi stvari", rekao je on.
Dodao je da Vojska Srbije nije ušla na teritorije gde po Kumanovskom sporazumu nema pravo da bude.
"Na tereritoriji centralne Srbije imamo pravo da raspoređujemo jedinice kako mislimo da treba. Nismo pretili bilo kome", rekao je on.
Istakao je da je KFOR zadužen da brine o bezbednosti Srba koja je ugrožena, i ponovi da će u slučaju eksalacije te snage imati određeno vreme da reaguju a zatim će reagovati Srbija.
Rekao je da je dolazak KFOR-a na adminstrativne prelaze posledica razgovara Vučića sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.
Stefanović je ocenio da su potezi predsednika Srbije doveli do toga da niko s druge strane ne razmišlja o najgorem scenariju.
On je istakao da ne može da kaže da se o takvim scenarijima pre sedam dana sa prištinske strane nije razmišljalo.
"Podizanje borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti dalo je efekta i ohrabrilo naš narod, da se neće dozvoliti da ih bilo ko ubija", rekao je on.
Pozivanje obe strane na deeskalaciju on je ocenio kao fraze, jer je Priština poslala specijalne jedinice sa dugim cevima da sprovedu nepravo na administrativnim prelazima.
Na ocenu premijera Albanije Edija Rame da je reč o teatru, Stefanović je odgovorio da nije ni teatar, niti je smešno kada dođu ljudi sa dugim cevima i transporterima da prete Srbima.
"Rama ne bi trebalo da se meša u naše unutrašnje stvari u Srbiji", rekao je on.
Stefanović je rekao da je kao povod samo formalno iskorišćeno pitanje tablica koje je potpisao 2011. godine Borko Stefanović.
On je ocenio da se bez obzira na političke razlike Albanci kod eksalacija po nacionalnim temama ujedinjuju, dok u Srbiji to nije tako.
On je izrazio nadu da će razgovori u Briselu pomoći da se spuste narasle tenzije, i ocenio da je Priština do sada slala poruku da ih nikakvi razgovori ne zanimaju.
"Sve se nadam da će neko razumeti da razgovor može da spusti tenzije. Dosadašnje iskustvo je da neće hteti da razgovaraju o bilo čemu", rekao je on.
Stefanović je ocenio da je Vojska Srbije spremna da odbrani Srbe, te da je podizanjem borbene gotovosti poslat jasan signal.
"Vojska je tu spremna da brani svoj narod. Pre svega je sada jedan preventivni mehanizam i snaga za odvraćanje", rekao je on.
Posle obilaska vojske sa ambasadorom Rusije Bocan-Harčenkom, Stefanović je rekao da je Srbija spremna da diplomata prijateljskih zemalja ali i drugih i na terenu pokaže da ne krši nijedan međunarodni sporazum.
"Vojska nije ušla bilo gde gde ne treba da uđe. A po nalogu predsednika je u povišenoj borbenoj gotovosti", rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala