- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Siromaštvo: Milioni Amerikanaca nemaju vodu u kući

© Flickr / Luis Slavina
Slavina - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Milioni Amerikanaca nemaju tekuću vodu u kući, a jedna trećina njih koncentrisana je u 15 gradova, uključujući i neke od najvećih.
Čak pola miliona domova u SAD nema vodu u kući, pokazalo je istraživanje „Projekat vodovodnog siromaštva“ koje su sproveli Kraljevski koledž u Londonu i Univerzitet Arizona. Njihovi podaci zasnovani su na istraživanjima američkog Biroa za popis stanovništva, piše britanski Gardijan.
Tako, na primer, u San Francisku, gde je godišnji medijalni prihod domaćinstva 96.265 dolara i koji je treći grad na svetu po broju milijardera, čak 15.000 porodica nema adekvatnu vodovodnu instalaciju.
Umesto da se ova situacija popravlja, stvari se pogoršavaju, pa je broj domaćinstava bez vode porastao za 12 odsto od 2000. godine.
U Kaliforniji, u kojoj su uvedene stroge preporuke pranja ruku i sterilizacije zbog kovida-19, javne službe registrovale su da dva odsto stanovništva San Franciska nema vodu. Još više poražavajući podatak je da od tog broja, čak 57 odsto njih nemaju ni kuhinju, što znači da žive u ekstremnom siromaštvu.
Zbog toga porodice bez vodovoda moraju da koriste zajedničke prostorije kao što su kupatilo ili kuhinja, bilo u zgradama u kojima žive ili na javnim mestima.
Bez tekuće vode u kući je 27.000 domova u Njujorku i 17.500 u Los Anđelesu. I gradovi kao što su Milvoki, San Antonio, Feniks, Nešvil, Sijetl i Klivlend takođe imaju znatan broj domova bez vode, a situacije se ne popravlja u poslednjih 20 godina, pokazuje izveštaj.
Ovo istraživanje koncentrisano je na urbane prostore, međutim, podaci Američke alijanse za vodu pokazuju da je bez vodovoda u kući više od dva miliona Amerikanaca.
Međutim, nedostatak tekuće vode nije jedini problem kad je u pitanju snabdevanje životno važnom tečnošću u SAD. Između 15 i 22 miliona ljudi u SAD vodu dobija kroz cevi obložene olovom, zbog čega je u vodi povišena koncentracija tog metala, objavio je američki javni servis APM.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala