- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

SAD formirale brodsku grupu za suprotstavljanje ruskim podmornicama

CC BY 2.0 / MC2 Breeden / Grupa američkih razarača
Grupa američkih razarača  - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Pentagon je formirao operativnu grupu razarača na istočnoj obali koja treba da obezbeđuje brzo raspoređivanje brodova u slučaju suprotstavljanja pretnji od ruskih podmornica u Atlantskom okeanu, piše časopis Instituta američke vojne mornarice „Ju-Es-En-Aj- njuz“.
Grupa je dobila naziv „Grejhaund“.
„Brodovi će biti spremni za izvršavanje čitavog spektra zadataka, uključujući praćenje aktivnosti ruskih podmornica u Atlantiku i zaštitu naše zemlje“, izjavio je kontraadmiral i komandant površinskih snaga američke mornarice u Atlantiku Brendan Maklejn.
U sastavu grupe su „dva razarača sa najvećom borbenom gotovošću“: „Tomas Hadner“ i „Donald Kuk“. U januaru će im se pridružiti razarač „Salivans“ koji je sada raspoređen kao deo britanske grupe nosača aviona. Sledeće godine, kada „Tomas Hadner“ bude na tehničkom održavanju, u grupu će biti uključeni razarači „Koul“ i „Greveli“.
Brodovi će biti stacionirani u pomorskim bazama Mejport i Norfolk u Virdžiniji. Oni će izvoditi operacije i vežbe na Atlantiku.
Kako piše list, stvaranje nove grupe odvija se u svetlu odluke američke mornarice da usredsredi svoju pažnju na Atlantik zbog ruskih podmornica.
„Strateška pretnja našoj domovini ušla je u novu eru. Naši konkurenti su već razvili i nastavljaju da razvijaju svoje sposobnosti kako bi držali zemlju pod pretnjom“, rekao je Maklejn.
Godine 2018, zbog „naleta operacija ruskih podmornica u Atlantiku“ u Sjedinjenim Američkim Državama ponovo je formirana druga flota mornarice. Komandant flote viceadmiral američke mornarice Endru Luis ranije je govorio o stalnom porastu aktivnosti ruskih podmornica u Atlantskom okeanu. Prema njegovim rečima, istočna obala Amerike više nije bezbedno utočište.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala