- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija upozorava na rizik: AUKUS će podstaći druge zemlje na kupovinu nuklearnih podmornica

© AFP 2023 / ANDY BUCHANANNuklearna podmornica Velike Britanije
Nuklearna podmornica Velike Britanije - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Partnerstvo Amerike, Velike Britanije i Australije AUKUS povećaće tenzije u regionu i podstaći će niz država da nabave nuklearne podmornice, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.
„U svakom slučaju, 'inovativni' pristup AUKUS-a podmornicama veoma je rizičan. On će povećati tenzije u regionu i podstaći će niz država da traže nuklearne podmornice. Smatram da planovi saveza AUKUS nisu dobro promišljeni“, napisao je Uljanov na Tviteru.
Ranije je direktor ruske Spoljno-obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao da Rusija treba da bude oprezna u vezi sa stvaranjem novog vojno-tehnološkog partnerstva između Australije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Indo-Pacifičkom regionu.
Australija, SAD i Velika Britanija su 15. septembra sklopile bezbednosni pakt AUKUS, kojim će Kanbera dobiti tehnologiju da izgradi osam podmornica na nuklearni pogon. Australija je nakon ulaska u pakt odustala od kupovine podmornica od Francuske, zbog čega je Pariz optužio Kanberu zbog laži i povukao ambasadore iz Vašingtona i Kanbere.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala