- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Postignut dogovor: Grci kupuju francuske avione „Rafal“ i ratne brodove

© AP Photo / Ludovic MarinFrancuski predsednik Emanuel Makron i grčki premijer Kirjakos Micotakis
Francuski predsednik Emanuel Makron i grčki premijer Kirjakos Micotakis - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Postignut je dogovor da Francuska Grčkoj proda avione „Rafal“, kao i tri nove fregate, a, kako je navedeno postoji mogućnost i za četvrtu fregatu.
Predsednik Francuske Emanuel Makron pozdravio je novi dogovor sa Grčkom i dodao da će on ojačati nezavisnost EU.
„Doprineće evropskoj bezbednosti, jačanju evropske strateške autonomije i suvereniteta, a time i međunarodnom miru i bezbednosti“, poručio je Makron.
Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije u Parizu, grčki premijer Kirjakos Micotakis je rekao da su njegova zemlja i Francuska odlučili da unaprede bilateralnu saradnju kada je reč o odbrani.
Micotakis je naveo da sporazum otvara put autonomnoj evropskoj odbrani i da učvršhuje grčko-francusko prijateljstvo, koje nadilazi okvire EU i NATO-a.
„Ovo će nas vezati decenijama“, rekao je Micotakis.
U skladu sa sporazumom, zvanična Atina takođe ima mogućnost kupovine i četvrtog ratnog broda od Francuske.
Grčka je ove godine već naručila 24 borbena aviona „Rafal“, što je čini prvom zemljom Evropske unije koja je kupila ratni avion.
Ovaj dogovor o kupovini naoružanja, koji je Makron nazvao novim odbrambenim savezom, dolazi samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da će Australija dobiti prvu nuklearnu podmornicu u sklopu partnerstva o bezbednosti koje su dogovorile SAD sa Australijom i Velikom Britanijom, što će im omogućiti da dele odbrambenu tehnologiju.
Francuska je tada odmah oštro reagovala pošto je Australija ranije imala dogovor o podmornicama s francuskom kompanijom „Naval Grup“ vredan 90 milijardi dolara.
Američka podmornica - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
SVET
„Zabili su nam nož u leđa": Skandal svetskih razmera zbog dogovora Amerike, Australije i Britanije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala