Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ogroman promašaj Kfora na severu Kosmeta — gde su bili osam dana

© Tanjug / Zoran ŽestićVojnici KFOR na jezeru Gazivode
Vojnici KFOR na jezeru Gazivode - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Najnovije krize na severu Kosova ne bi bilo da je Kfor delovao preventivno i da nije dozvolio ovako masivan upad jedinica ROSU, mišljenje je profesora Mitra Kovača, direktora Evroazijskog bezbednosnog foruma, koji veruje i da je Kfor bio upućen u svaki njihov korak.
Misiji Kfora koja je zadužena za bezbednost na Kosovu i Metohiji, trebalo je osam dana po upadu ozbiljno naoružanih kosovskih specijalnih jedinica na sever Kosova da se pojave u kriznom području i to tek kada su po dva srpska oklopna vozila „Lazar“ i „Miloš“ Vojske Srbije protutnjala na dva kilometra od administrativnog prelaza Jarinje. Pre toga područje punkta Jarinje sa strane centralne Srbije prema Kosovu i Metohiji nadletali su i helikopteri Vojske Srbije.

Kfor nije ispunio svoju misiju

Ovo navodi na pitanje gde je bio Kfor do tada. Profesor Kovač smatra da Kfor nije blagovremeno reagovao i da nije ispunio svoju osnovnu misiju.

„Ove krize ne bi bilo da je Kfor delovao preventivno i da nije dozvolio ovako masivan upad jedinica ROSU, nenajavljen i bez saradnje sa lokalnim opštinama na severu Kosova. To je ogroman promašaj. Pritom mislim da je nameran, jer ne verujem da Kfor nije znao za namere Prištine o celoj operaciji, čak verujem i da je ona usaglašavana, kaže Kovač.

To im se može pripisati kao veliki minus, a o tom pristrasnom delovanju Kfora treba, smatra Kovač, izvestiti i Ujedinjene nacije, pod čijim su mandatom.

Tražiti od UN da redefiniše ulogu misije

„Od UN treba zatražiti da se redefiniše uloga misije Kfora, u smislu prisustva kontingenata drugih velikih sila koje nisu u okviru NATO pakta,“ smatra Kovač.
Srpske trupe i oklopna vozila na putu između sela Raška i punkta Jarinje na administrativnoj liniji  - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
SRBIJA
Deveti dan: Na prelazima i dalje napeto, Rosu se ne povlači, Kfor pomno prati
Sagovornik Sputnjika napominje da je mandat misije Kfora da zaštiti stanovništvo od bilo kog pogroma. Ako se to ne desi, onda u skladu sa međunarodnim pravom i u skladu sa suverenošću nad svojom teritorijom — jer se Srbija nikada nije odrekla Kosova i Metohije — naše snage bi, ocenjuje Kovač, imale pravo da zaštite svoje stanovništvo.
„Sad, da li bi se Kfor u to umešao? Mislim da za to nema mandat, a ni snage. S druge strane, međunarodne okolnosti su se promenile i bar u prvoj fazi Kfor ne bi vojno intervenisao“, kaže Kovač.
On takođe smatra da je problem tablica bio samo plašt kako bi Kosovske bezbednosne snage pokušale da zagospodare severom Kosova.

„Cilj je bio da se ojačaju snage na severu Kosova i da to bude neka završnica kontrole tog prostora. Priština je imala razrađene scenarije kako i u kom pravcu se ta kriza može odvijati. U međuvremenu, Kfor se ponašao suzdržano sve dok nije bilo indicija za neke sukobe i neke ozbiljnije reakcije vlasti Srbije, računajući valjda na to da će Srbi i Srbija odustati od svojih prava i pristati na nametnuta rešenja, objašnjava Kovač.

„Lazar“ i „Miloš“ Kfor „isterali“ na svetlost dana

Kada je Kfor uočio da od toga nema ništa, napominje on, da kriza na severu poprima drugi smisao, kao i da se koncentrišu naše bezbednosne snage uz administrativnu liniju i demonstriraju nameru da će zaštiti svoje stanovništvo od samovolje prištinskih vlasti, tek onda se Kfor umešao.

„To nije slučajno, već je to njihova procena da će država Srbija preduzeti sve i da ima ozbiljne namere da učini ono što Beograd i govori, a to je da neće dozvoliti još jedan pogrom nad Srbima na Kosovu i Metohiji, ističe naš sagovornik.

Kriza bi sada mogla da ide u više pravaca, ocenjuje Kovač, koji ne veruje da će Kfor radi ugleda lažne države Kosovo dezangažovati snage ROSU, već da će smanjiti njihovo prisustvo, a moguće i povećati prisustvo svojih trupa.

Kriza je bila očekivana

Sagovornik Sputnjika na kraju konstatuje da je ova kriza bila očekivana.
„Letos se dosta govorilo o jačanju različitih nacionalnih kontingenata, o pripremi i obuci za suzbijanje nereda i nemira. Sve je to, u suštini, bila priprema za ovo što se danas dešava. Vlast Srbije ne bi smela da popusti u bilo kom smislu, jer bi to značilo legalizaciju nasilja i nametnutih rešenja“, zaključuje Kovač.
Vojska Srbije u Raškoj u prvom stepenu pripravnosti - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
SRBIJA
Vojska Srbije u garnizonima Raška i Novi Pazar u prvom stepenu pripravnosti /foto, video/
Inače, Vojska Srbije je u povišenoj borbenoj gotovosti zbog situacije na severu Kosova, a u proteklih nekoliko dana ovu teritoriju nadletale su i borbene letelice i helikopteri Vojske Srbije.
U međuvremenu, pojavili su se i helikopteri Kfora koji sada nadleću sever KiM, ali se još ne zna da li su na Jarinje stigli kako bi „zamenili“ prištinske specijalce i da li to znači da će se oklopna vozila kosovske policije povući.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala