- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Odgovor direktorke kotorske Gimnazije: Ni za milimetar ne pomeramo sliku Svetog Save

© AP Photo / Darko VojinovicIzbori u školi Sveti Sava
Izbori u školi Sveti Sava - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Direktorka kotorske Gimnazije Slavica Stupić poručila je da slika Svetog Save neće biti pomerena ni za milimetar dok je ona na čelu te obrazovne ustanove.
Stupićeva je to izjavila povodom naloga Uprave za inspekcijske poslove da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save koja se nalazi u kabinetu za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnosti, ili će u suprotnom preduzeti mere iz svoje nadležnosti.
U izveštaju inspekcije, između ostalog, stoji i da je jednim članom Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano da direktor javne ustanove može biti razrešen ako dozvoli „političko organizovanje i delovanje ili religijsko delovanje u ustanovi javnog obrazovanja“, prenele su „Vijesti“.
Stupićeva je kazala da je u ponedeljak poštom stigao Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru u kojem se navodi da ima rok od tri dana od uručenja zapisnika da ukloni sliku Svetog Save i u pismenoj formi obavesti inspekciju o ishodu preduzetih mera.
Nakon što je stigao zapisnik, u kotorskoj Gimnaziji je održano i nastavničko veće na kom je zauzet stav da sliku, ni u kom slučaju, ne treba pomerati, jer bi, kako su naveli, tako nekome mogle da zasmetaju i slike Njegoša i drugih književnika i prosvetitelja.
„Ističem da ni na nedavno održanoj sednici Saveta roditelja niko od prisutnih nije imao bilo kakvu primedbu na versku ili nacionalnu ugroženost učenika u Gimnaziji u Kotoru. Moj lični i profesionalni stav je kristalno jasan: slika Svetog Save, dok sam ja na čelu Gimnazije, neće biti pomerena ni za milimetar“, navela je Stupićeva.
Ona je podsetila i da se ta slika, prema rečima jednog od bivših direktora, Mirka Maslovara, nalazi u tom kabinetu punih 38 godina, a da je ona na tom istom mestu i zatekla kada je imenovana za vršioca dužnosti.
Stupićeva je ukazala da član 83, stav 1, tačka 14 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, na koji se poziva Uprava za inspekcijske poslove a tiče se mogućnosti razrešenja direktora, u ovom slučaju apsolutno nije primeren, jer nijedan od njenih prethodnika nije bio razrešen zbog te slike, niti je ijedan inspekcijski nadzor za CSBH jezik i književnost ikada ustanovio da ta slika ugrožava decu i da se zbog nje osećaju neprijatno.
Kao najbitnije, istakla je ona, ni član 5 opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju apsolutno nije prekršen, jer nije u pitanju religijsko delovanje, već se radi o uramljenoj kopiji slike Svetog Save, a ne ikoni.
Ta slika, navela je Stupićeva, stoji u pomenutoj učionici potpuno u kontekstu, kao sastavni dio edukativnog materijala koji se koristi u nastavi CSBH jezika i književnosti, kao uostalom i slike mnogih drugih književnika i prosvetitelja.
„Ističem da se ni u jednoj drugoj učionici ne nalazi slika Svetog Save, već slike, plakati i posteri, a koji se tiču nastavnog predmeta koji se izučava u svakom od kabineta“, dodala je Stupićeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala