- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Odeća nove generacije: Ruski i nemački naučnici u borbi protiv mraza

CC0 / piksabej / Mutacija gena zaslužna za dobro podnošenje hladnoće...
Mutacija gena zaslužna za dobro podnošenje hladnoće... - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Jedinstveni materijal za zaštitu od mraza pripremaju naučnici Donskog državnog tehnološkog univerziteta Rusije (DGTU) u saradnji sa nemačkim kolegama sa Univerziteta „Rostok“. Prema rečima naučnika, novi materijal će omogućiti proizvodnju odeće koja će akumulirati toplotu iz okoline i čoveka, članak je objavljen u časopisu „Applied Sciences“.
Naučnici su objasnili da kako bi se povećao termički efekat materijala prilikom proizvodnje odeće se dodaju supstance koje imaju svojstva fazne tranzicije. One mogu da akumuliraju toplotu i da je brzo prenesu menjajući svoje fazno stanje.
Slične supstance se integrišu u strukturu poboljšanog materijala putem kapsula. Prilikom proizvodnje ovakve odeće neophodno je izračunati optimalnu strukturu i načine postavljanja aktivnih komponenti u tekstilne i polimerne materijale.
Grupa ruskih i nemačkih naučnika razradila je jedinstven model kompozitnih materijala koji čuvaju toplotu i predložila metode za proizvodnju višekomponentne izolacije.

„Naš materijal istovremeno ima odličnu toplotnu izolaciju i male je specifične zapremine. To će omogućiti da se proizvodi odeća za zaštitu od hladnoće manje debljine i bez smanjenja kvaliteta. Ovi materijali imaju složenu strukturu, toplotna i fizička svojstva koja zahtevaju sveobuhvatna istraživanja“, rekao je inženjer na Katedri za inženjering, tehnologiju i dizajn instituta za usluge i preduzetništvo DGTU u gradu Šahti u Rostovskoj oblasti Jekaterina Lukjanova.

Novi kompozitni materijali imaju bazu iz polimernih vlakana u čiju su strukturu ugrađene komponente poliesterskih vlakana sa kapsulama. Materijali na osnovu sintetičkih vlakana su ne samo otporni na habanje, već su i porozni što doprinosi zadržavanju toplote u odeći, primetili su naučnici.
„Materijali koji akumuliraju toplotu se do sada nisu koristili u izradi zimske odeće“, navela je profesorka na katedri za konstruisanje, tehnologiju i dizajn DGTU u gradu Šahti Irina Čerunova.
Ranije su se tekstilni materijali u kapsulama stavljali u tanka platna koja su se koristila za izradu donjeg veša ili dodatnih slojeva u odeći, naveli su naučnici.
Za proučavanje novih kompozitnih materijala je korišćena oprema za eksperimentalno proučavanje toplotnih i fizičkih svojstava tekstilnih materijala Naučno-istraživačke laboratorije „Kompjutersko modeliranje i istraživanje polimernih konstrukcija u sistemu ekologije čoveka“ DGTU u gradu Šahti, kao i jedinstvena oprema za mikrostrukturna istraživanja Naučno-obrazovnog centra „Materijali“ DGTU.
Istraživanje je sprovedeno u saradnji Ruske fondacije za osnovna istraživanja i Univerziteta „Rostok“ iz Nemačke.
Devojka sa krznom - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
DRUŠTVO
Bliži se zima: Zašto se javlja „alergija na hladnoću“ i kako da je sprečite
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala