- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev o sumnjama Zapada o legitimnosti izbora za Dumu: Psi laju, karavani prolaze

© Sputnik / Юliя Zыrяnova / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev  - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev smatra da nema potrebe nikako da se reaguje na sumnje Zapada u legitimnost ruskih izbora.
„Na to nema nikakve potrebe da reagujemo. Može se reći i malo grublje: psi laju, karavani prolaze. Uopšte, ne zanimaju me takve izjave. Mi smo nezavisna zemlja, velika zemlja sa državnim suverenitetom na celoj svojoj teritoriji. Mi imamo svoje zakonodavstvo. Stoga, šta god da govore, nama nije važno“, rekao je Medvedev u intervjuu za RT, odgovarajući na pitanje o sumnjama Zapada u izbore u Rusiji.
Prema njegovim rečima, OEBS je pokušao da unapred diskredituje ruske izbore odbijajući da pošalje svoje stručnjake.
„Naravno, ovo je pokušaj da se izbori diskredituju unapred. To je apsolutno očigledno. Takav neksriveni, ciničan i otvoreni pokušaj. Šta su nam rekli: poslaćemo vam preko Kancelarije za ljudska prava OEBS-a 500 ljudi. Sada su teški uslovi. Mi smo im odgovorili – to je mnogo. U Sjedinjene Američke Države poslali ste 30. U proseku šaljete 50. Zašto vam treba 500? Hajde da sve ovo svedemo na standardne norme – i, što se kaže, dobrodošli ste, dođite. Oni govore: ne, aut nihil, aut Caesar – ili sve ili ništa. Ili Cezar, ili nijedan. Pa, ako je to slučaj – onda niko. Ali je očigledno da je u tome u startu bila ‘podmetnuta bomba’. To jest, izbori su unapred bili smatrani nelegitimnim“, objasnio je Medvedev.
Ranije je predsednica Centralne izborne komisije Rusije Ela Pamfilova takođe izrazila zbunjenost što u uslovima pandemije OEBS u druge zemlje može da uopšte ne šalje posmatrače, ili da u SAD pošalje 33 čoveka, iako je tamo 2,5 puta više birača. Sjedinjene Američke Države ograničile su međunarodne posmatrače takođe u vezi sa pandemijom, ali posle toga nije usledila kritika iz Evropske unije.
Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava dobila je ranije poziv da prati izbore za Državnu dumu Rusije 17-19. septembra. Pri tome je ova organizacija smatrala da je potrebno poslati posmatračku misiju koja se sastoji od 80 dugoročnih i 420 kratkoročnih posmatrača, dok je Moskva izjavila da je spremna da primi samo 10, odnosno 50 ljudi, respektivno, pozivajući se na situaciju sa pandemijom. Predstavnici Kancelarije odgovorili su da neće slati svoje posmatrače na izbore u Rusiji.
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Amerika podržava OEBS: Rusija ipak neće izbeći pažnju međunarodne zajednice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala