- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Amerika razmatra korišćenje ruskih baza u Aziji; Kongresmeni traže objašnjenje od Bajdena

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePogled na američki Kapitol u Vašingtonu
Pogled na američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Jedna od tema nedavnog sastanka načelnika združenih generalštabova američke vojske, generala Marka Milija i njegovog ruskog kolege Valerija Gerasima bila je i mogućnost da Amerika koristi ruske vojne baze u srednjoj Aziji, piše „Vol strit džornal“. To je zabrinulo kongresmene iz redova republikanaca koji traže objašnjenje od predsednika države.
Mili i Gerasimov su se sastali prošle nedelje u Finskoj, a kako navodi „Vol strit džornal“ Gerasimov nije davao nikakva obećanja u vezi sa ruskim bazama.
Prema navodima lista, koji se poziva na izvore, razgovor je podstakla činjenica da američka administracija posle povlačenja iz Avganistana traži nove načine za praćenje i reagovanje na terorističke pretnje u toj zemlji.
Mediji su ranije pisali da je ova tema možda bila na agendi samita predsednika Rusije i SAD u Ženevi, a Kremlj te informacije nije komentarisao.
Tim povodom nekoliko uticajnih republikanskih kongresmena uputilo je pismo administraciji predsednika Džozefa Bajdena.
Oni su izrazili duboku zabrinutost zbog toga što Bela kuća vodi pregovore o ruskim bazama i uopšte mogućnosti vojne saradnje sa Rusijom u borbi protiv terorizma.
Prema njihovom mišljenju, saradnja s Moskvom neće doprineti ostvarivanju ciljeva Amerike u borbi protiv terorizma niti otvaranju puta ka „stabilnim i predvidljivim“ odnosima sa Rusijom.
Pored toga oni su podsetili da je američki Kongres zabrano i ograničio vojnu saradnju Rusije i Amerike.
„Vol strit“je krajem avgusta pisao, takođe pozivajući se na izvore, da se ruski predsednik Vladimir Putin tokom susreta s Bajdenom usprotivio razmeštanju američkih snaga u zemljama koje se graniče sa Avganistanom.
Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov je tada rekao da događaji u Avganistanu nisu promenili stav Moskve o tome da bilo kakvo vojno prisustvo SAD u centralnoj Aziji protivreči interesima Rusije i ne doprinosi bezbednosti regiona.
SAD su ranije koristile i baze u Uzbekistanu i Kirgiziji ali su ih napustili 2005. I 2014. godine.
Vašington, američke zastave - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
RUSIJA
Pentagon: Američki zakon ne dozvoljava da se prošire vojni kontakti sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala