- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lukašenko: Referendum o ustavnim izmenama do februara naredne godine

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZastava Belorusije
Zastava Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Referendum o ustavnim izmenama u Belorusiji biće održan najkasnije do februara naredne godine, izjavio je predsednik Aleksandar Lukašenko.

„Važno je rad na Ustavu, koji je u toku, bude baza za konsolidaciju beloruskog društva i da da čvrstu pravnu osnovu za razvoj zemlje u budućnosti. Uveren sam da će tako i biti jer će konačnu odluku doneti narod. Kao što sam već rekao, referendum će biti održan najkasnije do februara naredne godine“, rekao je Lukašenko na sednici Ustavne komisije, prenela je agencija Belta.

Prema rečima Lukašenka, u predloženim izmenama ima još nekih spornih elemenata a pravni eksperti će se pozabaviti njima u najskorije vreme.
„Ne mogu a da se ne zaustavim na spornim stvarima. U predlozima ne vidim odgovore na pitanja kako će funkcionisati organi vlasti posle usvajanja Ustava, kako će se formirati Beloruski narodni sabor, kako će raditi ombudsmani za ljudska prava? Nacrt ne predviđa dekrete. Šta će onda, u tom slučaju, biti sa onim koji su već izdati?“, naveo je beloruski predsednik.
Nema odgovora ni na pitanje kakav će biti mehanizam za održavanje izbora u slučaju prevremenog raspuštanja parlamenta, dodao je on.
Beloruski predsednik je, takođe, dodao da Ustav sa amandmanima treba da uzme u obzir i „lekcije iz 2020. godine, kada su oponenti pokušali da razruše zemlju“.
Podsetimo, Lukašenko je 16. marta potpisao Ukaz o formiranju Ustavne komisije koja se bavi ustavnim izmenama. Komisija ima 36 članova.
Komisija je iznela šefu države svoje predloge ali Lukašenko je krajem jula vratio nacrt na doradu.
Krajem avgusta Komisija uputila predsedniku dorađenu, konačnu verziju predloga izmena Ustava.
Lukašenko je ranije obećao da će podneti ostavku nakon usvajanja amandmana na Ustav. Komisija za pripremu dopuna već je počela sa radom.
Inauguracija beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2020
Lukašenko: Neću biti vaš predsednik ako se usvoji novi Ustav
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala