- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kome smeta izgradnja zvonika kod hrama Svetog arhangela Mihaila u Andrijevici

© Foto : Eparhija budimljansko-nikšićkaCrkva Svetog arhangela Mihaila na Knjaževcu u Andrijevici
Crkva Svetog arhangela Mihaila na Knjaževcu u Andrijevici - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Crkva Svetog arhangela Mihaila na Knjaževcu u Andrijevici na istoku Crne Gore uskoro je trebalo da dobije zvonik, koji se gradi pored samog hrama. Međutim, jedan deo materijala uništen je pošto je za sada nepoznata osoba kamene blokove premazala uljanim sredstvom crne boje, saopštila je Eparhija budimljansko-nikšićka.
Nadležni paroh, prota Boro Vrhovac je izjavio da je pričinjena velika materijalna šteta, ocenjujući da je reč o ružnom, vandalskom činu, koji je usmeren protiv crkve ili protiv Zorana Bojovića, ktitora budućeg zvonika.
Kamen je, prema njegovim rečima pre dva-tri meseca bio uskladišten u jednom starom magacinskom prostoru, a u uništen je u ponedeljak. Kako se pretpostavlja, kameni blokovi premazani su bitumenom.
„Bojovići će, inspirisani i vođeni ljubavlju prema Gospodu, našoj svetoj Crkvi i crkvi lepotici na Knjaževcu svoj započeti posao nastaviti, jer je njihov pokretač ljubav. Ovima drugima, koje pokreće mržnja želimo da ih Gospod što pre urazumi na očinski blag način, da se sete pouke blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija da je s Bogom teško ratovati“, ističe se u saopštenju Eparhije budimljansko-nikšićke.
Eparhija ukazuje da je priča o podizanju hrama Svetog arhangela Mihaila primer kako su Vasojevići, vođeni bratskom slogom i ljubavlju, podigli crkvu koja se smatra jednom od najlepših i najviših u tom delu Crne Gore.
© Foto : Eparhija budimljansko-nikšićkaKameni blokovi premazani crnom bojom
Kameni blokovi premazani crnom bojom - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Kameni blokovi premazani crnom bojom
Podseća se da je kralj Nikola 1887. posetivši Andrijevicu, položio kamen temeljac i priložio pomoć za izgradnju nove crkve, posvećene Svetom arhangelu Mihailu, koji je krsna slava Vasojevića. Knjaz je otkupio zemljište koje je, njemu u čast, dobilo ime Knjaževac.
Gradnja crkve trajala je jedno leto, a materijal se, ostalo je zabeleženo, donosio iz obližnjih sela sa druge strane Lima. Pamti se kao divan primer da se svaki puškonoša iz kraja obavezao da donese po jedan kamen.
O zajedničkim naporima Vasojevića da podignu crkvu na Knjaževcu svedoči i natpis na ulazu u crkvu. To kolektivno ktitorstvo, koje svima treba da je vodilja, bilo je podstaknuto, piše Mitropolit Mitrofan Ban, delovanjem narodnog prvaka Miljana Vukova, koji „nijednom selu u Vasojeviće nije dao da grade seoske crkve dokle bi svi skupa Vasojevići ovu zajednički podigli“, stoji u saopštenju.
U istorijatu ove divne svetinje dalje se navodi da je crkva u Andrijevici podignuta kao najlepša i najviša u tom delu Crne Gore, oslanjajući se na rašku graditeljsku tradiciju i sledeći uzor manastira Morača. Ikone za ikonostas i bogoslužbene knjige donete su iz Rusije.
Kao prva crkva podignuta u Gornjim Vasojevićima, pošto su ranije, tokom napada Mehmed-Ali paše na Vasojeviće i Moraču, sve seoske crkve spaljene, crkva na Knjaževcu je postala glavno mesto crkvenog života ove oblasti. Ispred same crkve postavljene su spomen biste Mojsiju Zečeviću, ličnostima koje su obeležile istoriju tog kraja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala