- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Glavni ruski bezbednjak: Izbori za Dumu izazvali talas sajber-napada na infrastrukturu Rusije

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMonitor sa rezultatima izbora za Državnu dumu Rusije u Centralnoj izbornoj komisiji
Monitor sa rezultatima izbora za Državnu dumu Rusije u Centralnoj izbornoj komisiji - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Broj sajber-napada na ruske državne informacione sisteme i kritičnu digitalnu infrastrukturu značajno je porastao tokom poslednjih izbora za Državnu dumu, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
„Američki Stejt department je i pre glasanja javno izražavao sumnju u pravičnost izražavanja volje u Rusiji. Kontrolisani zapadni mediji objavili su neosnovane optužbe za kršenje demokratskih prava u našoj zemlji. Američke neprofitne organizacije vodile su nezakonite izborne kampanje među Rusima“, rekao je Patrušev novinarima tokom radnog putovanja u Sahalinsku oblast.
On je dodao da se znatno povećao uticaj na državne informacione sisteme i kritičnu digitalnu infrastrukturu.

„Zabeleženi su sajber-napadi sa američke teritorije na servere Centralne izborne komisije u danima izbora“, istakao je sekretar Saveta bezbednosti.

Po završetku glasanja, Stejt department je objavio da su izbori održani u uslovima koji ne doprinose slobodnom i poštenom procesu, podsetio je Patrušev.
„Istovremeno bih skrenuo pažnju na činjenicu da su posmatrači prisutni na izborima, uključujući i one iz PS SE i ODKB-a, jednoglasno izjavljivali da je proces glasanja bio u potpunosti u skladu sa svim demokratskim i međunarodnim pravnim standardima“, rekao je on.

Zapad sve uporniji u mešanje u unutrašnje stvari Rusije

Pokušaji Zapada da se meša u unutrašnje stvari Rusije postaju sve uporniji, za to se izdvajaju stotine miliona dolara, naveo je Patrušev.
„Rastući uticaj naše zemlje na svetske procese i njen planirani društveno-ekonomski razvoj nije po volji Zapada. S tim u vezi, pokušaji mešanja u unutrašnje stvari naše države, uključujući i u periodu važnih političkih događaja, postaju sve uporniji“, rekao je Patrušev.
„Samo 2020. godine ukupan iznos finansiranja aktivnosti protiv Rusije od strane američke nevladine organizacije ‘Nacionalni fond za podršku demokratije’ iznosio je 10 miliona dolara, što je dvostruko više od iznosa izdvojenog za 2019. godinu. Osim toga, 2021. godine odlukom američkog Kongresa ‘Fond za borbu protiv ruskog uticaja’ finansiran je sa 290 miliona dolara. Planirano je da se slični iznosi izdvajaju do 2023. godine“, dodao je sekretar Saveta bezbednosti.
Ruska ambasada u Vašingtonu ranije je objavila da je polovina sajber napada na Centralnu izbornu komisiju tokom izbora za Državnu dumu realizovana sa teritorije Sjedinjenih Američkih Država.
Glasanje elektronskim putem na izborima u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
RUSIJA
Moskva o sajber-napadima na izbore: Planirana operacija sa učešćem obaveštajnih službi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala