- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši bugarski ministar: Vlada je neupućena na temu izgradnje nuklearne elektrane

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska nuklearna elektrana "Belene"
Bugarska nuklearna elektrana Belene - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Bivši ministar unutrašnjih poslova Bugarske, lider partije ABV Rumen Petkov komentarisao je izjavu bivšeg ministra finansija Asena Vasileva o završetku izgradnje nuklearne elektrane „Belene“ koji je izjavio da se projekat neće realizovati jer nije u skladu sa bezbednostnim zahtevima posle havarije u Fukušimi.
Prema rečima Petkova, izjava bivšeg ministra finansija ne odgovara stvarnosti.

„Belene“ je prošla test posle Fukušime. Ona je prošla test 2012. godine koji je priznala Međunarodna agencija za nuklearnu energiju u Beču. ‘Belene’ je jedinstven projekat na svetu čija seizmička sigurnosti iznosi 40 odsto. Govoriti o tome da elektrana nije bila odobrena je gnusna laž. Pritom, gospodin Vasiljev kaže da bi trebalo da se borimo za to da produžimo život 5. i 6. bloku ‘Kozloduja’ (nuklearne stanice). Radi se o opasnoj nepismenosti za društvo“, izjavio je Petkov tokom pres-konferencije.

Podsetimo, u januaru je postalo jasno da Bugarska može da prekine izgradnju nuklearne elektrane „Belene“ u korist druge nuklearne elektrane „Kozloduj“. Za „Belene“ su već bila sagrađena dva reaktora koje je Rusija izgradila 2017. godine.
Pritom, još u 2020. godini je Bugarska napravila tender za izbor strateškog investitora projekta u kome je učestvovala Kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC), ruski „Rosatom“, Korejska korporacija hidro i nuklearne energije, američka hidro elektrana „Stim pover“ i francuska „Framatome SAS“. Pritom u junu prošle godine su se „Rosatom“, „Framatom SAS“ i „GE Stim pover“ ujedinili u konzorcijum kako bi učestvovali na tenderu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala