- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Amerika umešala prste: „Veliki brat“ gura ideju da se ruski reaktori prodaju u staro gvožđe

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska nuklearna elektrana "Belene"
Bugarska nuklearna elektrana Belene - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Sudbina nuklearne elektrane „Belene“ je neizvesna. Sofija razmatra ideju Amerike da se reaktori proizvedeni za „Belene“ koriste za nuklearku „Kozloduj“. Novinar Velizar Enčev kaže da dva bugarska političara po nalogu SAD pokušavaju da izbace ruske reaktore iz nuklearke 'Belene' i prodaju ih kao staro gvožđe.
Bivši bugarski ministar finansija Asen Vasilev prokomentarisao je sudbinu nuklearne elektrane „Belene“, ocenivši da „oživljavanje“ projekta neće uspeti. Potvrdio je da će biti stvoreni dodatni kapaciteti u drugoj nuklearki – „Kozloduj“ zahvaljujući postojećim reaktorima proizvedenim za „Belene“.
„Razlog je veoma jednostavan – platforma na elektrani 'Belene' ne odgovara uslovima nakon havarije u Fukušimi“, rekao je bivši ministar u ponedeljak.
Enčev je kritikovao političara zbog te izjave. Kako kaže, naivno je verovati da će reaktori, namenjeni za „Belene“, zaista biti predati za završetak „Kozloduja“.
S tim u vezi, Vasileva i njegovog kolegu bivšeg ministra ekonomije Kirila Petkova, koji su nedavno napustili svoje pozicije i najavili učešće na parlamentarnim izborima, voditelj televizije „Bugarska slobodna televizija“ nazvao je „američkim duetom“ i „radikalnim protivnicima“ bugarske nuklearne energije.
Prema njegovim rečima, ti političari su u Plevenu zvanično zahtevali „eutanaziju“ elektrane „Belene“.

„Ti hardvardski kadrovi (oba bivša ministra su izjavila da imaju hardvardsko obrazovanje) imaju sledeću misiju, a to je da izbace ruske reaktore iz nuklearke 'Belene' i prodaju ih kao staro gvožđe. Po volji 'Velikog brat'“, napisao je bugarski novinar na svojoj Fejsbuk stranici.

Istovremeno, bivši ministar energetike Rumen Ovčarov smatra da ono što se dešava znači da SAD nastoje da ostvare svoje interese u sferi nuklearne energije.

„Kada Amerika daje nešto nalik na savete u vezi s reaktorima, očigledno je da se ne radi o iznenadnoj ljubavi. Evidentno je da je američkim ambasadorima poveren zadatak da traže načine za primenu američkih tehnologija“, rekao je Ovčarov u januaru.

Treba napomenuti da nije doneta zvanična odluka o sudbini nuklearne elektrane „Belene“. Vladi predstoji da pripremi odluku, koju će zatim razmotriti parlament.

„Belene“

Izgradnja nuklearke „Belene“ započeta je osamdesetih godina prošlog veka, a projekat je zamrznut 1990. godine. Ruska kompanija „Atomstrojeksport“ dobila je tender za nastavak izgrade nuklearke 2005. godine. ali je 2012. godine projekat ponovo obustavljen zbog pritiska SAD. Bugarska je isplatila Rusiji oko 1,3 milijarde evra za nerealizovani projekat i 2017. godine je dobila reaktore koji su od tad skladišteni na teritoriji „Belene“. Sofija je 2018. godine najavila povratak projektu.
Bivši premijer Bojko Borisov i bivša ministarka energetike Temenužka Petkova u januaru 2021. godine govorili su o mogućnosti da se reaktori za „Belene“ neće koristiti za samu nuklearnu elektranu, već za energetske blokove u drugoj nuklearnoj elektrani - „Kozloduj“, po savetu američkih kolega.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala