- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji: Zašto su Ukrajinci poslali na đubrište bombardere Tu-160

© Sputnik / Host photo agency / Vladimir Astapkovich / Uđi u bazu fotografijaStrategičeskiй bombardirovщik-raketonosec Tu-160 vo vremя vozdušnoй časti voennogo parada Pobedы v Moskve
Strategičeskiй bombardirovщik-raketonosec Tu-160 vo vremя vozdušnoй časti voennogo parada Pobedы v Moskve - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Uništavanje većeg broja strateških bombardera Tu-160, koji su pripali Ukrajini nakon raspada SSSR-a, sprečilo je Kinu da dođe u posed vrlo važnih tehnologija, piše američki vojni list „Militari voč“.

„SAD i njihovi evropski saveznici preduzeli su korake kako bi sprečili da Ukrajina potpiše ugovor sa Kinom o prodaji bombardera, obezbedivši kijevskim vlastima finansijska sredstva za njihovu utilizaciju“, navodi se u članku.

Kao rezultat toga, u Ukrajini je uništen deo aviona Tu-160, dok je osam bilo predato Rusiji u zamenu za gas. U listu se navodi da je to usporilo razvoj kineske avijacije.
Posle raspada SSSR-a Ukrajina je dobila 19 bombardera Tu-160 koji su prema karakteristikama bili superiorniji od američkog konkurenta B1-B „Lanser“. Međutim, postojao je rizik da sovjetski avioni budu predati Kini. Kijev je isporučio Kini i prototip lovca Su-33 i nedovršenu krstaricu „Varjag“, što je pomoglo kineskoj vojnoj industriji.
Tu-160 je supersonični strateški bombarder sa promenjivom geometrijom krila. Proizveden je u fabrici „Tupoljev“ krajem 1970-ih godina. On može da nosi 12 raketa sa nuklearnim bojevim glavama. Domet tih raketa je do 3.500 kilometara, što znači da avion ne mora da ulazi u zonu delovanja protivvazduhoplovne odbrane da bi izvršio udar. U Rusiji se Tu-160 zbog svoje gracioznosti naziva „Beli labud“, a prema NATO kodifikaciji - „Blek džek“.
U januaru 2018. godine Ministarstvo odbrane Rusije i kompanija „Tupoljev“ potpisali su ugovor za isporuku prve partije Tu-160M koja previđa proizvodnju deset aviona od kojih svaki košta 206 miliona dolara i navelo da planira da naruči još 50 aviona ovog tipa.
Strateški bombarder nosač-raketa Tu-160 - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2021
Više od 14 sati u vazduhu uz dosipanje goriva po mraku: Kako to rade bombarderi Tu-160 /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala