Američki mediji: Obaveštajac CIA evakuisan iz Srbije zbog „havanskog sindroma“

© REUTERS / Larry DowningCia
Cia - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Centralna obaveštajna agencija (CIA) evakuisala je proteklih nedelja obaveštajca koji je služio u Srbiji, a koji je zadobio ozbiljne povrede nastale zbog neuroloških napada, poznatih kao „havanski sindrom“, objavio je „Volstrit džornal“, pozivajući se na sadašnje i nekadašnje američke zvaničnike.
Incident na Balkanu, o kome, kako navodi američki list, ranije nije bilo izveštaja, poslednji je u nizu onoga što zvaničnici opisuju kao stalni napadi nečim za šta se sumnja da predstavlja neku vrstu usmerenog energetskog izvora.
„U poslednjih 60 do 90 dana bilo je više prijavljenih slučajeva“ na američkom tlu i u drugim delovima sveta, izjavio je dr Džejms Đordano, profesor neurologije sa Univerziteta Džordžtaun koji savetuje američku vladu po tom pitanju.
Oko dve stotine američkih zvaničnika i članova njihovih porodica razbolelo se od „havanskog sindroma“, misteriozne bolesti, čiji su simptomi migrena, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica, piše Rojters.
Zvaničnici iz američke ambasade su prvi put prijavili slučaj 2016. godine na Kubi.
Sredinom jula više od dvadeset zvaničnika SAD u Beču prijavilo je simptome slične „havanskom sindromu“ otkako je predsednik Džozef Bajden preuzeo dužnost u januaru.
U izveštaju Vlade SAD objavljenom prošle godine, navodi se da je „usmerena radio-frekvencija“ najpouzdanije objašnjenje za misteriozne simptome koje imaju diplomate stacionirane u američkim ambasadama u Havani i drugde, preneo je RTS.
CIA - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
SVET
Smenjen šef CIA u Beču
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala