- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta obećanje Si Đinpinga o uglju znači za svetski energetiku i ekonomiju I Energija Sputnjika

Pratite nas
Kina će prekinuti podršku izgradnji novih termoelektrana na ugalj u inostranstvu, izjavio je prošle nedelje kineski predsednik Si Đinping na zasedanju Generalne skupštine UN.
Ova izjava predsednika zemlje koja je najveći svetski finansijer eksploatacije uglja i izgradnje termoelektrana, prema lobistima protiv fosilnih goriva koji baš ugalj karakterišu kao najprljavije gorivo, označena je kao pobeda boraca protiv klimatskih promena.
Treba, međutim, imati u vidu da kineski predsednik nije odredio vremenski rok za okončanje tog finansiranja u inostranstvu. Kao i to da je ranije već objavio da će Kina 2060. godine postati klimatski neutralna. Dakle, da će se skoro još četiri decenije kineska ekonomija zasnivati i na korišćenju uglja.
Baš to, kineska ekonomija, trn je u oku mnogih koji se često kriju iza zalaganja za sprečavanje klimatskih promena.
A kineska ekonomija, koja ugrožava liderstvo SAD na poziciji najjače ekonomske sile sveta smeta i mnogim drugima – ne samo Vašingtonu. Između ostalog i zato što je Kina najveći finansijer na planeti – ne samo siromašnih već i bogatih zemalja.
O tome šta najnovija izjava kineskog predsednika znači za Kinu i svet, u ekološkom i ekonomskom smislu, u današnjoj „Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa profesorkom Fakulteta političkih nauka dr Draganom Mitrović, osnivačem Centra za studije Azije i Dalekog istoka FPN.
Energija Sputnjika, 27.09.2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala