- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator: Promena šefa nemačke diplomatije može biti negativna za odnose sa Rusijom

© REUTERS / ANNEGRET HILSENemačka zastava
Nemačka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Protekli izbori za Bundestag ne daju neke ohrabrujuće izglede u spoljnoj politici prema Rusiji, ali mnogo toga će zavisiti od rezultata koalicionih pregovora, smatra zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.
„Šta sve ovo zajedno znači za Rusiju? S obzirom na činjenicu da se mesto ministra spoljnih poslova prema nemačkoj tradiciji obično dodeljuje mlađem koalicionom partneru, postoji mogućnost da ga dobije ministar iz redova „Zelenih“ ili FDP-a. Jasno je da ovo nisu ohrabrujući izgledi na spoljnopolitičkom planu, iako mnogo, naravno, zavisi i od kancelara“, napisao je Kosačov na svojoj stranici na Fejsbuku.
Kosačov je napomenuo da sadašnji „Zeleni“ nisu pobunjenici protiv sistema iz 1990-ih koji su se čak zalagali za raspad NATO-a, već su „ultrasistemska stranka nove etike i ratobornog radikalnog liberalizma“. Senator je podsetio da su se oni praktično uvek držali jakih antiruskih stavova protiv „Severnog toka 2“, protiv povratka Krima, za isporuku nemačkog naoružanja Ukrajini i za proširenje sankcija Rusiji, „a da ne govorimo o svim dosijeima o ljudskim pravima“.
„Liberali iz FDP-a takođe su veoma ideološki nabijena stranka, ali barem imaju tradiciju Genšera, pragmatičnog ministra spoljnih poslova iz perioda približavanja Nemačke našoj zemlji.Čekamo rezultate koalicionih pregovora koji bi mogli da potraju do kraja godine“, zaključio je ruski senator.
Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije, Socijaldemokratska partija Nemačke dobija 206 od 735 mesta u Bundestagu na parlamentarnim izborima, a blok Hrišćansko-demokratske i Hrišćansko-socijalne unije – 196. „Zeleni“ dobijaju 118 mandata, Slobodna demokratska partija – 92, „Alternativa za Nemačku“ – 83, Levičari – 39.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala