- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Potencijalni nemački kancelar: Ukrajina da ostane tranziter i posle puštanja u rad „Severnog toka 2“

© Sputnik / Lola Đorđević Gasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Potrebno je da svi preuzmu garancije za puštanje u rad „Severnog toka 2“, izjavio je kandidat za mesto kancelara Nemačke od Socijaldemokratske partije Olaf Šolc.
On je na na konferenciji za novinare u Berlinu istakao da bi sve strane trebalo da preuzmu na sebe garancije koje proizilaze iz pokretanja cevovoda i da bi Ukrajina trebalo da zadrži status države-tranzitera ruskog gasa.

„Što se tiče gasovoda čija je izgradnja završena, važno je da svi uzmu u obzir garancije koje su povezane sa njegovim radom. Garancije uključuju činjenicu da bi Ukrajina trebalo da ostane tranziter ruskog gasa“, rekao je potencijalni naslednik Angele Merkel.

S tim u vezi, dodao je da je Nemačka „uložila značajan napor“ da obezbedi da te garancije budu pružene i da bi se „na njih moglo osloniti“.

Budućnost EU zavisiće od dobre saradnje sa susedima

Odgovarajući na pitanje novinara o odnosima sa Rusijom i Ukrajinom, založio se za dobre odnose Evropske unije sa susedima.
„Budućnost Evrope zavisiće i od dobre saradnje između EU i njenih suseda. To će zavisiti od toga koliko će dobro svi prihvatiti dalji napredak integracije u EU. Jedna od najvažnijih tačaka dobre ekonomske saradnje je priznavanje nepovredivosti granica“, rekao je Šolc.

O odnosima sa Amerikom

Imajući u vidu odnose sa Amerikom, rekao je da je transatlantska saradnja od najvećeg značaja za Nemačku.
Šolc je precizirao da dobri odnosi sa Vašingtonom odgovaraju interesima Berlina i da će se po tom pitanju posmatrati kontinuitet.

Prvi zadatak: Formiranje jače EU

Istovremeno, istakao je da bi Nemačka pre svega trebalo da se angažuje u formiranju jače i suverenije Evropske unije. Kako kaže, taj zadatak će uticati na međunarodnu strategiju i spoljnu politiku Nemačke.
Takođe je kontstatovao da rezultati izbora pokazuju da nemački narod želi da blok Hrišćansko-demokratske i Hrišćansko-socijalne unije ode u opoziciju.
Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije, Socijaldemokratska partija Nemačke dobija 206 od 735 mesta u Bundestagu na parlamentarnim izborima, a blok Hrišćansko-demokratske i Hrišćansko-socijalne unije – 196. „Zeleni“ dobijaju 118 mandata, Slobodna demokratska partija – 92, „Alternativa za Nemačku“ – 83, Levičari – 39.
Nemačka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
RUSIJA
Ruski senator: Promena šefa nemačke diplomatije može biti negativna za odnose sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala