- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Poskupljenje je sada izvesno: Omiljeni napitak u Srbiji uskoro po novoj ceni

CC0 / Pixabay / Kafa
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Nepovoljni klimatski uslovi oštetili su ovogodišnje useve u zemljama koje su najveći proizvođači kafe, posebno u Brazilu, posle čega je drastično skočila cena na svetskim berzama. Izvesno je da će sa novom nabavkom u prodavnice Srbije stići i nove cene kafe.
Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović izjavio je da će se specifična situacija u Brazilu, kada je u julu temperatura pala ispod nule, i povećanje cena transporta iz Vijetnama odraziti na cenu kafe u Srbiji.
Prema njegovim rečima, cena kafe će do kraja godine skočiti za 10 odsto.
„Sasvim je izvesno da će i naredne godine cena kafe porasti bar za još pet odsto“, rekao je Bogunović.
Kako je naveo, nova cena kafe bila bi od 270 do 300 dinara za 200 grama.
Bogunović je za Tanjug rekao da se kafa, koja se trenutno nalazi na tržištu Srbije, povlači iz zaliha, a da su cene skočile na globalnom nivou i do 90 odsto.

Arabika desetkovana zbog mraza

Situacija iz Brazila dosta se odrazila na cenu na berzi, jer je, kako je kazao Bogunović, rod arabike desetkovan zbog mraza.
„Poskupljenje arabike dovelo je do toga da, zbog veće potražnje, skoči cena i arabuste, koja je ove godine odlično rodila i sada prati rast cene na tržištu“, rekao je Bogunović.
Na cenu kafe utiče i poskupljenje cena transporta, pošto nema dovoljno kontejnera u kojima se roba prevozi. Bogunović je istakao da je sa 1.000 dolara transport skočio na 10.000.
On je podsetio da se cena kafe u Srbiji četiri godine nije menjala iako je akciza na kafu rasla i sada iznosi 8,4 odsto.
Bogunović je naveo i da postoji mogućnost da će zbog jače cene, mnogi pokušati da nauštrb kvaliteta, kroz različite mešavine pojačaju sadržaj nekih drugih surogata kafe, ali da će, zbog novog pravilnika o kvalitetu, to biti istaknuto na deklaraciji.
U Srbiju se godišnje uveze oko 30.000 tona kafe i to uglavnom iz Brazila, koji je najveći proizvođač kafe arabika na svetu i snabdeva čak trećinu svetskog tržišta, napomenuo je Bogunović.
Pored ove sorte kafe, Srbija iz Vijetnama nabavlja robustu, a uvozi se kafa iz Ugande, Kostarike, Kolumbije, Jamajke i Indonezije.
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
EKONOMIJA
Šta se dešava na srpskom tržištu kafe: Pokrenut ispitni postupak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala