- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pandemija drastično skratila životni vek

CC0 / Pixabay / Penzioneri
Penzioneri - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Pandemija kovida 19 prouzrokovala je najveći pad očekivanog životnog veka od Drugog svetskog rata u većini razvijenih zemalja, prema najnovijoj studiji koju je objavio Univerzitet Oksford, pri čemu je očekivani životni vek muškaraca u SAD pao za više od dve godine.
U 22 od 29 zemalja analiziranih u studiji, koja je obuhvatila Evropu, Sjedinjene Države i Čile, očekivani životni vek je u 2020. godini pao za više od šest meseci u poređenju sa 2019. godinom, prenosi agencija Rojters.
Generalno gledano, očekivani životni vek je smanjen u 27 od ukupno 29 zemalja.
Univerzitet je saopštio da bi skraćenje životnog veka moglo biti povezano sa zvaničnim smrtnim slučajevima od kovida 19, a Rojters podseća da je dosad prijavljeno skoro pet miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih novim virusom korona.
"Činjenica da naši rezultati naglašavaju tako veliki uticaj koji se direktno pripisuje kovidu 19, pokazuje koliko je to bio razarajući šok za mnoge zemlje", izjavila je doktorka Ridhi Kašjap, koautorka studije koja je objavljena u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju.
U većini zemalja došlo je do većeg pada očekivanog životnog veka kod muškaraca nego kod žena, dok je najveći pad registrovan kod muškaraca u SAD, čiji je očekivan životni vek pao za 2,2 godine u odnosu na 2019. godinu.
Ukupno gledano, očekivani životni vek muškaraca je pao za više od godinu dana u 15 zemalja, a žena u 11 zemalja. Time je izbrisan napredak u smanjenju mortaliteta koji je ostvaren u prethodnih nekoliko godina.
U SAD je porast smrtnosti uglavnom registrovan među populacijom u radnoj dobi i mlađima od 60 godina, dok je u Evropi smrtnost među osobama starijim od 60 godina, značajnije doprinela povećanju mortaliteta.
Kašjap je apelovala na više zemalja, uključujući nacije sa niskim i srednjim prihodom, da podatke o mortalitetu učine dostupnim za dalja istraživanja kako bi se bolje razumeo uticaj pandemije na globalnom nivou, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala