- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nova strategija Japana: Rusija prvi put optužena za hakerske napade

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaHakerski napad
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Štab za strategiju sajber-bezbednosti Japana odobrio je nacrt nove trogodišnje strategije u kojem su kao potencijalni izvori hakerskih napada prvi put pomenute Rusija, Kina i Severna Koreja, saopštila je agencija „Kjodo“.

„Situacija sa bezbednošću oko Japana postaje sve surovija, a sajber-prostor je postao mesto konkurencije među zemljama, odražavajući geopolitičke tenzije. Veruje se da Rusija, Kina i Severna Koreja jačaju svoj potencijal u sajber-prostoru i izvode sajber-napade u cilju krađe informacija“, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu resora.

U dokumentu se takođe tvrdi da Kina izvodi sajber-napade sa ciljem dobijanja vojnih i drugih naprednih tehnologija, a Rusija – navodno radi postizanja vojnih i političkih ciljeva u drugim zemljama koje su od koristi za nju.
Kako bi ojačao sajber-potencijal, Japan namerava da blisko sarađuje sa učesnicima Multilateralnog dijaloga o bezbednosti, koji takođe uključuje Australiju, Indiju i Sjedinjene Američke Države, navodi se u odobrenoj strategiji.
Očekuje se da će trogodišnji plan biti odobren na sastanku vlade u utorak.
Inače, Japan godišnje registruje više od četiri hiljada pokušaja nezakonitog upada na različite kompjuterske mreže i sisteme. Između ostalog, žrtve sajber-kriminala poslednjih godina su velike korporacije „Nipon elektrik korporejšn“ (NEK) i „Micubiši elektrik“.
Zapad je više puta optuživao Rusiju za mešanje u unutrašnje poslove i za sajber-napade. Rusija je sve optužbe odbacila, navodeći da zapadne zemlje nemaju nikakve dokaze. Moskva je takođe saopštila da je spremna na dijalog o sajber-bezbednosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala