Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nagrada će čuvati sećanje na Radmilu Savićević

© Lotom / krop fotoBista Radmili Savićević ispred zgrade Kulturnog centra u Kruševcu
Bista Radmili Savićević ispred zgrade Kulturnog centra u Kruševcu - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Nagrada Zlatna antena za najbolju žensku epizodnu ulogu od ove godine nosiće ime po legendarnoj glumici Radmili Savićević, najavili su organizatori Festivala drama i serija FEDIS.
Jedanaestimeđunarodni Festival drama i serija FEDIS biće održan od 5. do 7. oktobra 2021. godine u Domu omladine u Beogradu uz učešće šesnaest serija iz Srbije i regiona.
Organizatori FEDIS-a nastavljaju tradiciju pa posle nagrade za najbolju mušku glavnu ulogu “Ljubiša Samardžić” i nagrade Zlatna antena za najbolju žensku glavnu ulogu po Mileni Dravić, još jedna naša legendarna dramska umetnica imaće nagradu sa svojim imenom na manifestaciji posvećenoj TV dramama i serijama.
Radmila Savićević (devojačko Milenković) rođena je 8. februara 1926. godine u Kruševcu, gde je i započela glumačku karijeru u tamošnjem pozorištu. Odigrala je više od 70 uloga na filmu i televiziji, ali je svoje najzačajnije role ostvarila upravo u TV serijama. Ostaće upamćena kao gazdarica Savka u “Diplomcima”, Violeta u “Kamiondžijama”, Baba Tomanija u seriji “Babino unuče”, Šurdina baba u “Vrućem vetru”, Vuka Petrović u “Pozorištu u kući”, Žarka u “Boljem život”u i na kraju kao Riska Golubović u “Srećnim ljudima”, za koju je dobila nagradu Novosti - “Ona i on”, na festivalu u Nišu zajedno sa Velimirom Batom Živojinovićem, 1994. godine. Preminula je na dan rođenja 2001. godine u Beogradu i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Bila je udata za kolegu Božidara Savićevića.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala