- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Marin Le Pen: Ako budem predsednica - referendum o migraciji

© AP Photo / Thibault CamusMarin Le Pen
Marin Le Pen - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Liderka ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen izjavila je danas da će, ukoliko bude izabrana za predsednicu Francuske na izborima 2022. godine, raspisati referendum na kome će predložiti usvajanje drastičnih ograničenja vezenih za imigraciju.
Le Penova je na televiziji Frans 2 rekla da će na referendumu biti predloženi strogi kriterijumi za ulazak na francusku teritoriju i za sticanje francuskog državljanstva, kao i da će francuskim građanima dati prioritetan pristup socijalnom stanovanju, radnim mestima i socijalnim davanjima, preneo je Rojters.
"Na referendumu će biti kompletan nacrt zakona koji će imati za cilj drastično regulisanje imigracije", rekla je Le Penova, koja će biti kandidat svoje stranke Nacionalno okupljanje na predsedničkim izborima u aprilu.
Održavanje referenduma je dozvoljeno Ustavom Francuske, ali se oni retko koriste.
Poslednji veliki referendum održan je 2005. godine, kada su se Francuzi izjasnili protiv ratifikacije evropskog ustava.
Le Penova se 2017. godine plasirala u drugi krug predsedničkih izbora, ali ju je pobedio Emanuel Makron, koji je osvojio više od 66 odsto glasova.
Makron se još nije izjasnio da li će se kandidovati za ponovni izbor, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi on i Le Penova verovatno ušli u drugi krug, iz koga bi Makron izašao kao pobednik.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala