- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lava juri ka Atlanskom okeanu, naređena evakuacija zbog mogućih otrovnih oblaka

© REUTERS / POOLLava teče oko kuće nakon erupcije vulkana u nacionalnom parku Kumbre Vijeha u El Pasu, na Kanarskom ostrvu
Lava teče oko kuće nakon erupcije vulkana u nacionalnom parku Kumbre Vijeha u El Pasu, na Kanarskom ostrvu - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Nedelju dana od početka erupcije vulkana na La Palmi ubrzao se tok lave ka Atlantskom okeanu. Vlasti su naredile evakuaciju u četiri mesta uz obalu zbog mogućeg nastanka toksičnih oblaka prilikom spajanja lave sa okeanom.
Lava, čija je temperatura 1.250 stepeni, može da dođe u kontakt sa okeanom u narednim satima, a zbog temperaturne razlike lave i vode očekuju se eksplozije.
Dodir lave i morske vode mogao bi izbaciti oblake otrovnih gasova iznad ostrva. Ljudima koji žive na istočnom priobalju naređeno je da ostanu kod kuće i zatvore vrata i prozore.
Snimci Rojtersovih bespilotnih letelica pokazuju dve struje – brzu reku užarene lave koja se sliva prema severu niz padine kratera, prolazeći blizu kuća i drugu, sporiju, koja teče ka jugu.
Od erupcije, 19. septembra, zahvaćeno je više od 230 hektara, oštećeno je stotine kuća, putevi, plantaže, škola i crkva. Evakuisano je na hiljade ljudi.
Od početka erupcije nije bilo povređenih, ali lava preti da ugrozi oko 15 odsto stabala banane, što bi moglo da ugrozi posao za hiljade ljudi.
Pročitajte još:
Vulkan na La Palmi - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
SVET
Širi se drama sa Kanarskih ostrva: Šta može da donese susret vrele lave i mora /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala